0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Isaac Israels

1865 - 1934

Isaac Israels, Amsterdams impresssionist

Isaac Israels (Amsterdam 1865 – Den Haag 1934) is een meester in het schilderen van alledaagse taferelen. Vooral het mondaine leven in de grote stad schildert hij graag, net als zijn vriend en collega George Breitner. Beide kunstenaars behoren tot de Amsterdamse impressionisten. Gefascineerd door de donkere kant van de stad schildert Isaac Israels vele malen het bruisende nachtleven, met zijn tomeloze cafégangers en dansende meisjes. Maar ook de lichtheid van de dag is voor Israels een interessant onderwerp. Passanten op de grachten en in de parken heeft hij in het vizier. Al met al geven de schilderijen van Isaac Israels een prachtig beeld van het Amsterdam van het fin du siècle. Kenmerkend voor zijn impressionistische stijl is het gebruik van intense kleuren. En in tegenstelling tot Breitner, die over het algemeen in donkere aardetinten werkte, is het palet van Israels lichter en fris.

Isaac Israels heeft slechts een blauwe maandag op de kunstacademie gezeten. In wezen is hij autodidact, al krijgt hij enige tijd les in het atelier van zijn vader Jozef Israëls, de beroemde schilder die tot de Haagse School wordt gerekend. Isaac zet zich echter al vroeg af tegen zijn vader; hij wil zijn eigen stijl ontwikkelen, en niet meegaan in de slipstream van het succes van zijn vader.

Reislustige kunstenaar

Van zijn vader erft hij overigens niet alleen zijn artistieke schildersgenen, maar ook zijn reislust. Isaac woont enige jaren in Parijs, Nederlands-Indië en Londen, om in 1923 terug te keren naar het ouderlijk huis. Hij gaat werken in het Haagse atelier van zijn vader. Zoals Amsterdam dat is, is zijn nieuwe woonomgeving ook een belangrijke inspiratiebron. Het Den Haag van die tijd groeit en bloeit als nooit tevoren en Scheveningen is een mondaine badplaats, bij uitstek een plek waar kunstenaars graag komen. Ook Isaac Israels vertoeft vaak op het strand om te werken. Regelmatig schildert hij er zelfs met zijn vader. Israels junior heeft talloze strandscènes geschilderd, van deftige, flanerende dames op de Boulevard tot ezelrijdende kinderen op het strand.