0529 - 469 280 Zaterdag 27 mei is de kunsthandel gesloten.

Kees van Dongen

1877 - 1968

Kees van Dongen, schilder van kleurrijke vrouwenportretten

Kees van Dongen (1877-1968) is misschien wel de meeste Franse kunstenaar van Nederland. Hij is geboren in Delftshaven in een gezin dat het niet breed had. Zijn tekentalent wordt al snel herkend, maar er is geen geld voor een opleiding, laat staan een kunstopleiding. De veertienjarige Kees wordt eropuit gestuurd om te gaan werken. Hij is amper negentien als hij in zijn eentje naar Rotterdam vertrekt. Kees van Dongen maakt snelle schetsen van de rosse buurten om wat te verdienen.

Aan het einde van de negentiende eeuw gaat hij voor het eerst naar Parijs. De bruisende lichtstad heeft een immense aantrekkingskracht op hem. In 1900 vestigt Kees van Dongen zich definitief in Parijs. Al snel wordt hij er opgenomen in het culturele leven van de avant-garde. Beroemde kunstenaars als Picasso en Juan Gris behoren tot zijn vriendenkring. Met Picasso deelt hij zelfs enige tijd een atelier. Om in zijn onderhoud te voorzien maakt hij voornamelijk illustraties voor tijdschriften. Als hij zijn penselen weer oppakt, maakt hij naam met het kleurrijke vrouwenportret, dat zijn leven lang zijn handelsmerk zal zijn.

Kees van Dongen en het fauvisme

Van Dongen wordt beschouwd als een van de grondleggers van het fauvisme. Een belangrijk moment in zijn carrière is zijn deelname in 1905 aan de Salon d’Automne in het Grand Palais, waar ook kunstenaars als Matisse en André Derain hun nieuwste werk laten zien. Een criticus die de tentoonstelling bezoekt, spreekt van ‘Les Fauves’ (wilde beesten) en voilà, de geuzennaam voor een nieuwe kunststroming is geboren. Kees van Dongen exposeert er verschillende vrouwenportretten. Hij gebruikt ongemengde, felle kleuren en stapt af van een natuurgetrouwe weergave: een huid kan net zo goed groen zijn, of paars. Kenmerkend voor Van Dongen zijn ook de supergrote zwartomrande ogen van vrouwen die hij schildert en het weglaten van perspectief. Kenners roemen zijn psychologisch inzicht wat maakt dat de portretten een diepere laag krijgen.

Na de Eerste Wereldoorlog wordt zijn werk realistischer, iets ingetogener ook. Kees van Dongens naam wordt pas echt in kapitalen geschreven als hij zich gaat toeleggen op het portretteren van de beau monde van Frankrijk. De vrouwen die hij schildert zijn elegant, verfijnd en in intense kleuren vastgelegd. Ook is Van Dongen een graag geziene gast op de illustere feesten van de high society van Parijs. De vrouw zal zijn leven lang zijn belangrijkste muze blijven; een van de beroemdste vrouwen die voor hem poseert, is Brigitte Bardot. In 1929 wordt hij tot Fransman genaturaliseerd. Hij blijft tot op hoge leeftijd schilderen en overlijdt op 91-jarige leeftijd in Monte Carlo.

Mark Smit over Kees van Dongen

Bekijk de video waarin Mark een toelichting geeft over het schilderij Vertier op het strand van Deauville van Kees van Dongen.

Op dit moment hebben wij geen werk van Kees van Dongen in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Kees van Dongen te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Kees van Dongen | Vrouw met zwarte hoed

Kees van Dongen

Vrouw met zwarte hoed »

Niet meer beschikbaar Kees van Dongen | Roos in een vaas

Kees van Dongen

Roos in een vaas »

Niet meer beschikbaar Kees van Dongen | Meisje met hoed

Kees van Dongen

Meisje met hoed »

Niet meer beschikbaar Kees van Dongen | Jonge vrouw met zwarte hoed

Kees van Dongen

Jonge vrouw met zwarte hoed »

Niet meer beschikbaar Kees van Dongen | Vertier op het strand van Deauville, Frankrijk

Kees van Dongen

Vertier op het strand van Deauville, Frankrijk »