0529 - 469 280 Open: woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Willem Hussem

1900 - 1974

Onderstaande schilderijen van Willem Hussem zijn te koop

Willem Hussem op zoek naar vernieuwing

Willem Hussem (1900-1974) is een kunstenaar die zijn leven lang het experiment niet schuwt. Tijdens zijn carrière heeft hij een interessante ontwikkeling doorgemaakt, waarbij hij continu op zoek is vernieuwing. Willem Hussem groeit op als oudste zoon in een Rotterdams notarisgezin. Na de HBS wil de onrustige kunstenaar in wording niet verder studeren. Onder druk van zijn conservatieve vader gaat Hussem een jaar sigaren draaien in een tabakshandel. Dit is geen succes en de jonge Hussem keert terug naar Rotterdam om lessen te gaan volgen aan de Academie van Beeldende kunsten. Maar Hussem voelt zich daar artistiek niet vrij en besluit om zich verder te ontplooien in Frankrijk. Hij vestigt zich in het Zuid-Franse Les Angles. Willem Hussem schildert aanvankelijk in een realistische stijl landschappen die verwant zijn aan de stijl van Van Gogh, portretten en stillevens.  In 1936 keert de schilder definitief terug naar Nederland en vestigt zich in Den Haag. Hij schildert voornamelijk gestileerde en enigszins geabstraheerde ‘maskerachtige’ gezichten en stillevens. Hieruit blijkt zijn belangstelling voor uitheemse culturen en zijn waardering voor het werk van Picasso.

Tijdens de oorlogsjaren wordt het werk van Hussem geleidelijk minder figuratief. Belangrijk hierbij is zijn belangstelling voor de kalligrafie, de oosterse kunst van het schoonschrijven. De spontane kalligrafische penseeltekeningen helpen Hussem om een abstracte beeldtaal te ontwikkelen.

Eenvoud en helderheid

Ondanks de verschillende stijlen valt er een rode draad te ontdekken: Willem Hussem streeft naar eenvoud en helderheid. In 1960 is Hussem de Nederlandse vertegenwoordiging op de twintigste Biënnale van Venetië. Hij is behalve beeldend kunstenaar ook dichter, en in 1961 publiceert hij zijn eerste dichtbundel.

Hussems voortdurende zoektocht naar nieuwe vormen, nieuwe werkelijkheden kristalliseert zich in de jaren zestig in zijn expressief constructivistische schilderijen. Hoewel de werken abstract zijn, is de werkelijkheid wel degelijk een belangrijke inspiratiebron voor Hussem. ‘Alles wat ik waarneem, zet me tot denken aan’, heeft hij eens gezegd. Met geometrische vormen als cirkels, ovalen en ellipsen, en met rechthoeken en gebogen lijnen creëert hij zijn eigen nieuwe realiteit. Kleur en vorm zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de jaren zestig maakt Hussem een zeer succesvolle en uiterst productieve periode door. De schilderijen uit die tijd kenmerken zich door het ritme van de vormen en de verhoudingen tussen de lijnen en de kleuren. De abstracte werken zijn een uitgebalanceerd geheel.

Aan het einde van zijn leven worden zijn schilderijen steeds abstracter. Tijdens zijn leven wint Willem Hussem drie keer de belangrijke Jacob Maris prijs. Drie jaar na zijn overlijden wijdt museum Boijmans van Beuningen een grote overzichtstentoonstelling aan zijn werk.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Willem Hussem te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie tegen grijze achtergrond

Willem Hussem

Compositie tegen grijze achtergrond »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie rood

Willem Hussem

Compositie rood »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie

Willem Hussem

Compositie »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie abstract

Willem Hussem

Compositie abstract »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Abstracte compositie rood

Willem Hussem

Abstracte compositie rood »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie met rood, groen en zwart

Willem Hussem

Compositie met rood, groen en zwart »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie met rode achtergrond

Willem Hussem

Compositie met rode achtergrond »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie tegen een blauwe achtergrond

Willem Hussem

Compositie tegen een blauwe achtergrond »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie met blauw

Willem Hussem

Compositie met blauw »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Abstracte compositie

Willem Hussem

Abstracte compositie »

Niet meer beschikbaar Willem Hussem | Compositie blauw

Willem Hussem

Compositie blauw »