0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Willem van Althuis

1926 - 2005

Willem van Althuis als schilder en stratenmaker

Willem van Althuis (1926-2005) is een man met twee gezichten. Jarenlang werkt de boerenzoon uit het Friese Dronrijp als stratenmaker bij de gemeente Heerenveen. Pas op 37-jarige leeftijd begint hij – als autodidact, maar met een gedegen kennis van de kunstgeschiedenis – met schilderen. Hij blijft evenwel ook stratenmaker, zijn collega’s noemen hem gekscherend Rembrandt.

In 1973 laat hij voor het eerst zijn werk aan de buitenwereld zien als hij met drie schilderijen meedoet aan een groepsexpositie. Halverwege de jaren zeventig, Willem van Althuis is dan net vijftig, belandt hij in de ziektewet. Het fysiek zware werk van het straten maken heeft zijn tol geëist: zijn rug is versleten.

Abstracte schilderijen

Wat dat betreft is 1976 een mijlpaal, want vanaf dat moment kan Van Althuis zich helemaal aan de kunst wijden. En dat loont, de kwaliteit van zijn werk gaat met sprongen vooruit. De composities worden eenduidiger en helderder, het kleurgebruik complexer en spannender. Hij maakt nog steeds figuratief werk, maar dat wordt leger en stiller. In de abstracte schilderijen komt zijn talent beter tot uitdrukking.

Het werk van Willem van Althuis bevindt zich in talrijke particuliere collecties en in de collecties van onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Fries Museum in Leeuwarden en Museum Belvédère.