0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Cornelis Springer

1817 - 1891

Cornelis Springer schilder van uitmuntende stadsgezichten

Cornelis Springer (1817-1891) is een kunstenaar die met beide benen in de Romantiek staat. Hij heeft zich altijd meer laten leiden door zijn gevoel dan door zijn ratio. Op jonge leeftijd gaat Cornelis Springer in de leer bij een huisschilder, dat was de route die zijn ouders voor hem bedacht hadden. Als zijn creatieve talent duidelijk wordt, gaat hij lessen volgen aan de Stadsteekenschool.

Aanvankelijk legt Cornelis Springer zich toe op het schilderen van ongerepte landschappen. De natuur, en dan met name de onbedorven en zuivere natuur, wordt in die tijd gezien als een groot goed. Maar waar Springer vooral in uitblinkt en waar hij zijn uitmuntende imago aan ontleent, zijn zijn minutieus geschilderde stads- en dorpsgezichten. Het licht dat op de gevels valt, is vaak zacht en warm. De lucht is helder en de zon schijnt als op de mooiste zomerdagen. De mensen op zijn schilderijen behoren vaak tot de elite van de samenleving en zijn meestal volgens de laatste mode gekleed.

Een gewaardeerd kunstenaar

Cornelis Springer woont het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar voor zijn werk trekt hij het hele land door. Ter plekke maakt hij uitgebreide schetsen van de monumentale panden, kerken en pleinen, vaak tot in het kleinste detail, om die later in zijn atelier uit te werken in olieverf. Zijn belangstelling voor gebouwen en architectuur heeft Springer niet van een vreemde. Zijn vader is timmerman en aannemer en zijn oudste broer werkt als architect. Van hem leert de jonge Springer alles over perspectief en hoe je gebouwen moet tekenen.

Het bijzondere aan zijn schilderijen is dat ze over het algemeen zeer waarheidsgetrouw zijn. Al permitteert Cornelis Springer zich enige vrijheid om elementen die hem storen, weg te laten. Met zijn scherpe oog voor details weet hij de architectuur van de steden en dorpen levensecht weer te geven. Hij schildert overigens niet alleen bestaande gebouwen, ook is er werk bekend met daarop door Springer bedachte huizen. Deze fantasie-architectuur ziet er wel erg realistisch uit, alsof de gebouwen daadwerkelijk bestaan hebben.

Zijn tijdgenoten hebben veel respect en bewondering voor Springers schilderijen. Bij leven is Cornelis Springer een zeer gewaardeerde kunstenaar, zowel in binnen- als buitenland.  En ook tegenwoordig is het werk van Springer geliefd. Schilderijen van Springer zijn opgenomen in veel museale collecties, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, Het Teylers Museum in Haarlem en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Op dit moment hebben wij geen werk van Cornelis Springer in onze collectie.

Bekijk huidige collectie »