0529 - 469 280 Zaterdag 27 mei is de kunsthandel gesloten.

Anton Koster

1859 - 1937

Anton Koster de schilder van bloembollenvelden

Anton Koster (1859-1937) is Nederlands bekendste schilder van bloembollenvelden. Hij schildert en etst ook stadsgezichten en duinlandschappen, maar zijn grootste faam verwerft hij met het weergeven van de bloeiende bloemen in de Bollenstreek. Niet voor niets is ‘Anton Tulp’ de bijnaam die zijn collega’s hem geven.

Anton Koster is geboren in Zeeland, maar hij verhuist op twintigjarige leeftijd naar Den Haag om te gaan studeren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Koster bekwaamt zich verder in de schildertechniek dankzij waardevolle tips & tricks van Hendrik Willem Mesdag. En dankzij de etslessen van Philip Zilcken ontwikkelt Koster zich eveneens tot een zeer begaafd etser.

De kracht van kleur

Na zijn opleiding aan de kunstacademie maakt Anton Koster een studiereis naar Frankrijk en de Pyreneeën. Tijdens deze trip van maar liefst twee jaar ontdekt hij de kracht van kleur van het impressionisme. Zijn eigen schilderijen worden onder invloed hiervan kleurrijker en warmer.

De Bollenstreek, het internationale centrum voor de handel in bolgewassen, heeft ook een enorme aantrekkingskracht op buitenlandse schilders. Een groot kunstenaar als Claude Monet heeft de Hollandse bollenvelden meerdere keren vastgelegd. In Parijs ziet Koster het schilderij dat Monet in de Bollenstreeek heeft gemaakt en hij is er diep van onder de indruk.

Als Anton Koster na twee jaar weer naar Nederland terugkeert, vestigt hij zich in eerst in Haarlem en vervolgens in Heemstede. Elk voorjaar trekt Koster er met zijn schetsboek op uit om de kleurenpracht van de bollenvelden vast te leggen. Aan de hand van die tekeningen en schetsen maakt hij in zijn atelier de olieverfschilderijen waar hij zo beroemd mee is geworden.

Geliefd in binnen- en buitenland

Het bijzondere van zijn schilderijen is dat ze, hoewel één thema, geen van alle hetzelfde zijn. Met boerderijen, heggetjes, rietkragen aan de vaarten brengt Kosters variatie aan. Hij hanteert ook verschillende perspectieven, bijvoorbeeld een hoge of lange horizon, waardoor zijn schilderijen nooit saai worden.

Voor zijn inspiratie hoeft Koster niet veel of ver te reizen. Behalve die ene studiereis naar het zuiden van Europa blijft Koster in eigen land. Hij heeft genoeg aan de omgeving van de kuststrook tussen Den Haag en Haarlem.

Anton Koster mag dan zelf niet reislustig zijn, zijn schilderijen reizen wél de hele wereld over, vooral naar de Verenigde Staten en Rusland. Niet alleen naar kunstliefhebbers in het buitenland, maar ook als afbeelding in verkoopcatalogi en als relatiegeschenk van bollenhandelaren. Ook de koninginnen Emma en Juliana hebben meerdere werken van Koster aangeschaft.

 

Op dit moment hebben wij geen werk van Anton Koster in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Anton Koster te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Tulpenkwekerij aan de Kerklaan te Heemstede

Anton Koster

Tulpenkwekerij aan de Kerklaan te Heemstede »

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Kleurrijke bollenvelden

Anton Koster

Kleurrijke bollenvelden »

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Praam met hyacinten

Anton Koster

Praam met hyacinten »

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Anton Koster - Tulpenvelden in bloei

Anton Koster

Anton Koster – Tulpenvelden in bloei »

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Bollenvelden in bloei

Anton Koster

Bollenvelden in bloei »

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Schuit met hyacinten

Anton Koster

Schuit met hyacinten »

Niet meer beschikbaar Anton Koster | Tulpenkwekerij aan de Kerklaan te Heemstede

Anton Koster

Tulpenkwekerij aan de Kerklaan te Heemstede »