0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur en op afspraak.
  • Nederlands
    • Engels

Anton Koster

1859 - 1937

Anton Koster schilderde en etste stadsgezichten en duinlandschappen. Maar al vanaf 1885, toen Anton Koster 25 was, specialiseerde hij zich in het schilderen van bloeiende tulpenvelden in de bollenstreek. Haarlem was destijds het startpunt van de bloementeelt, later volgden plaatsen als Overveen, Bennebroek en Heemstede. Anton Koster reisde elk voorjaar met zijn schetsboek door het hem zo vertrouwde bollengebied en ontwikkelde zich tot een van de beste schilders in dit genre. Hij vond zo veel aftrek voor zijn tulpenvelden dat zijn collega’s hem ‘Anton Tulp’ noemden.

De bollenstreek, het internationale centrum voor de handel in bolgewassen had ook een grote aantrekkingskracht op buitenlandse schilders. Grote meesters als Claude Monet en George Hitchcock hebben de Hollandse bollenvelden meerdere keren vastgelegd. Anton Koster heeft niet veel gereisd: in zijn jeugd één keer naar de Pyreneeën en daarna een paar keer naar de Achterhoek. Verder bleef Anton Koster in de kuststrook tussen Den Haag en Haarlem. Zijn schilderijen gingen echter de hele wereld over: als afbeelding in verkoopcatalogi en als relatiegeschenk van bollenhandelaren. Naar het Rusland van vóór 1917, naar de Verenigde Staten en naar andere landen waar afnemers van bollen waren gevestigd.

De tulpenvelden waren voor Anton Koster een grote bron van inspiratie. Verder gaf H.W. Mesdag aan Koster waardevolle tips over schildertechniek. Door zijn etslessen bij Philip Zilcken ontwikkelde hij zich ook tot een zeer begaafde etser.

Op dit moment hebben wij geen werk van Anton Koster in onze collectie.

Bekijk huidige collectie »
  • Nederlands
    • Engels