0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur en op afspraak.
  • Nederlands
    • Engels

Andreas Schelfhout

1787 - 1870

Andreas Schelfhout schilder van ijsgezichten

Andreas Schelfhout schilderde bijna uitsluitend landschappen, die hij gedetailleerd en gevarieerd, maar volgens bepaalde schema’s samenstelde. Hij componeerde ze in zijn atelier aan de hand van een voorraad tekeningen en schetsen, die hij ter plekke had gemaakt. Zo zijn er op zijn schilderijen wel bepaalde locaties te herkennen, maar in feite was het geheel geconstrueerd een bestond het in werkelijkheid niet zo. In de Romantiek was dit geen ongebruikelijke methode.

In hoofdzaak schilderde Andreas Schelfhout een Hollandse kustlandschap: het strand en de duinen en het polderlandschap daarachter. Maar hij maakte ook Gelderse landschappen. Zijn grote voorbeelden vond hij bij de landschapsschilders van de Gouden Eeuw en dat is kenmerkend voor de Romantiek.

Andreas Schelfhout wordt beschouwd als dé negentiende-eeuwse meester van het ijsgezicht. In zijn tijd was de kans op een strenge winter veel groter dan tegenwoordig. Behalve winterse landschappen schilderde hij veel zomerse boslandschappen met plassen of rivieren en kleine boerderijtjes; en strandgezichten met boten en woelige baren. Schelfhouts landschappen zijn gaaf: vermolmde bomen of ruïnes – die er wel waren – bracht hij niet in beeld. De schilder was een van de best betaalde kunstenaars van de negentiende eeuw en had goede contacten met het Koninklijk Huis.

  • Nederlands
    • Engels