0529 - 469 280 Zomersluiting: 14 juli t/m 21 augustus is de kunsthandel alleen op afspraak geopend.

Jan Rijlaarsdam

1911 - 2007

Jan Rijlaarsdam wordt geboren in Nieuwkoop in een boerengezin. Reeds op jonge leeftijd helpt Jan mee op de boerderij van zijn ouders. Jaren later verhuist het gezin naar Hilversum waar zijn ouders een melkzaak hebben overgenomen.

Jan Rijlaarsdam krijgt een baan aangeboden bij de plaatselijke lijstenmaker Dekker, die vlakbij de melkhandel gelegen is. In 1929 zal hij het bedrijfje overnemen van de weduwe Dekker. Rijlaarsdam gaat meer schilderen in zijn vrije tijd en werkt voornamelijk in de omgeving van Hilversum. Ook krijgt hij schilderlessen van A.G. Hulshoff Poll.

Geleidelijk krijgt de schilderscarrière van Jan Rijlaarsdam gestalte. Zijn eerste erkenning is een prijs van de gemeente Amersfoort in 1930. Dankzij een Koninklijke subsidie in 1932 kan Rijlaarsdam schilderlessen nemen van Marie Mackenzie (bekend leerling van George Hendrik Breitner) en zich volledig toeleggen op het schilderen. Hij ontwikkelt zich verder als zelfstandig kunstenaar en bezoekt Amsterdam regelmatig om er te schilderen.

De verkoop gaat steeds beter en Rijlaarsdam wordt lid van de ‘Gooische Schildersvereniging’ en de Amsterdamse ‘Onafhankelijken’. Bij schilders genootschap ‘St. Lucas’ wordt zijn eerste naoorlogse tentoonstelling georganiseerd.

In Amsterdam komt Jan Rijlaarsdam in contact met collega schilder Jan Korthals waarmee hij diverse reizen zal maken. Hij is erg reislustig en bezoekt diverse landen als Spanje, Frankrijk en Marokko.

Jan Rijlaarsdam schildert bij voorkeur het bruisende stadsleven: pleintjes, café interieurs, bloemenmeisjes, clochards, prostituees en markttaferelen, die met ingetogen kleuren en impressionistische penseelstreken zijn neergezet. Schilders als Isaac Israels en Breitner zijn ongetwijfeld een bron van inspiratie geweest voor Jan Rijlaarsdam. Zijn favoriete stad was Parijs, waar deze onderwerpen in grote mate voorhanden waren. Vanaf de vijftiger jaren is hij er vaak te vinden.

Het latere werk van Rijlaarsdam wordt wat losser en feller van kleur. Hij werkte met verschillende technieken, waarbij olieverf en aquarel favoriet waren.

Jan Rijlaarsdam is twee keer getrouwd geweest en kreeg twee zonen. Werk van Rijlaarsdam bevindt zich in het Singer museum in Laren en de gemeentelijke collecties van Hilversum, Amsterdam en Nijmegen, maar ook in vele particuliere collecties.