0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Jo Koster van Hattem

1868 - 1944

Onderstaande schilderijen van Jo Koster van Hattem zijn te koop

Jo Koster (1868-1943) is geboren in een officierengezin dat veel verhuist en waarbij kunst niet vanzelfsprekend is. Als haar tekentalent zich op de middelbare school openbaart, geven haar ouders haar de vrijheid om dat talent verder te ontwikkelen. In 1885 gaat Jo Koster naar de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs in Amsterdam en drie jaar later bekwaamt ze zich verder aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Na haar afstuderen geeft ze er ook les, maar ze maakt vooral naam als portretschilder. Ongedurig als ze is, verhuist ze in 1894 naar Parijs, op dat moment hét bruisende centrum van de kunst. Hier maakt ze kennis met de nieuwste kunststromingen. Jo Koster is gefascineerd door het neo-impressionisme. Ook in Parijs blijft ze niet lang, Brussel is haar volgende bestemming. Ze wordt lid van de beroemde kunstenaarsvereniging Les Vingts, waar ook Jan Toorop en James Ensor graag geziene gasten zijn.

Eenmaal terug in Nederland gaat ze in Laren wonen, in het kunstenaarsdorp voelt ze zich thuis. In Ferdinand Hart Nibbrig vindt ze een zielsverwant. Toch zit de onrust in haar bloed, zo lijkt het wel. Of het komt omdat ze als kind vaak is verhuisd, is niet duidelijk, maar Koster woont niet lang op dezelfde plek. Ze pakt regelmatig haar boeltje op om nieuwe plekken te ontdekken.

Jo Koster wordt ook wel Jo Koster van Hattem genoemd. Om verwarring met andere kunstenaars met de naam Koster te voorkomen, voegt ze in 1910 haar woonplaats toe aan haar naam. In Hattem en vooral het nabijgelegen Staphorst vindt Koster inspiratie voor haar schilderijen. Ze woont tot halverwege de jaren twintig in Hattem. Daarna trekt ze er weer op uit, naar Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. In 1939 verhuist ze naar Den Haag en wordt ze lid van Pulchri. Hier heeft ze tot in de Tweede Wereldoorlog verschillende exposities. Haar schilderijen zijn opgenomen in de collecties van onder meer het Rijksmuseum Amsterdam en het Kröller-Müller Museum.

 

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jo Koster van Hattem te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jo Koster van Hattem | Zomers landschap met paardenbloemen

Jo Koster van Hattem

Zomers landschap met paardenbloemen »

Niet meer beschikbaar Jo Koster van Hattem | Steenbikker

Jo Koster van Hattem

Steenbikker »

Niet meer beschikbaar Jo Koster van Hattem | Veld met korenschoven

Jo Koster van Hattem

Veld met korenschoven »

Niet meer beschikbaar Jo Koster van Hattem | Staphorster geveltje met Oost-Indische kers en druivenranken

Jo Koster van Hattem

Staphorster geveltje met Oost-Indische kers en druivenranken »

Niet meer beschikbaar Jo Koster van Hattem | Bloemenveld in volle bloei bij Hattem

Jo Koster van Hattem

Bloemenveld in volle bloei bij Hattem »