0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Karel Appel

1921 - 2006

Onderstaande schilderijen van Karel Appel zijn te koop

Karel Appel wild schildersbeest

‘Ik rotzooi maar wat an.’ Het is misschien wel de beroemdste uitspraak uit de Nederlandse geschiedenis van de moderne kunst. Karel Appel (1921-2006) zei het in een interview naar aanleiding van de spraakmakende documentaire die Jan Vrijman in 1961 van hem maakte. De Amsterdamse kapperszoon Appel wordt erin geportretteerd als een wild schildersbeest, een imago dat zijn leven lang aan hem blijf kleven. Karel Appel is in 1948 nauw betrokken bij de oprichting van Cobra, genoemd naar de drie steden waar de kunstenaars, dichters en schrijvers vandaan kwamen: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Hoewel Cobra als beweging slechts kort heeft bestaan – in 1951 heft de groep zich met afscheidstentoonstelling in Luik op – dreunt de invloed van Cobra op andere Europese kunstenaars nog lang na.

COBRA

Karel Appel is een van de succesvolste Cobra-kunstenaars. Met open blik bekijkt en bewondert Appel primitieve kunst, outsider-kunst en kindertekeningen. Hij is geraakt door de onbevangenheid van kinderen. Karel Appel schildert expressief en onstuimig, maar dat betekent niet – in weerwil van zijn illustere uitspraak – dat hij zomaar wat doet. Integendeel, zijn schilderijen zijn weldoordachte composities met heldere lijnen en uitbundige kleuren. Hoewel het expressionistische werk abstract oogt, zijn er altijd figuratieve elementen aanwezig, vaak van vrouwen, vogels of dieren. Zijn leven lang schuwt hij het experiment niet. Behalve schilder, is Karel Appel ook beeldhouwer en dichter.

In 1953 breekt Karel Appel internationaal door na zijn deelname aan de Biënnale van São Paulo. Toch duurt het nog vrij lang voor hij in eigen land gewaardeerd wordt. Pas in 1968 krijgt hij zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Maar dan woont Appel al lang niet meer in het in zijn ogen ‘benepen’ Nederland. In Parijs voelt hij zich in de jaren vijftig meer thuis. Later heeft hij ateliers in onder meer Monaco, New York en op het Toscaanse platteland. Karel Appel is begraven op het beroemde kerkhof Père-Lachaise in Parijs.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Karel Appel te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Figuren

Karel Appel

Figuren »

Niet meer beschikbaar Karel Appel |

Karel Appel

»

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Personage

Karel Appel

Personage »

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Zonder titel

Karel Appel

Zonder titel »

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Compositie

Karel Appel

Compositie »

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Compositie

Karel Appel

Compositie »

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Têtes dans espace

Karel Appel

Têtes dans espace »

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Twee figuren

Karel Appel

Twee figuren »

Niet meer beschikbaar Karel Appel | Figuur

Karel Appel

Figuur »