0529 - 469 280 Zaterdag 27 mei is de kunsthandel gesloten.

Corneille Guillaume Beverloo

1922 - 2010

Onderstaande schilderijen van Corneille Guillaume Beverloo zijn te koop

Corneille belangrijk Nederlands kunstenaar

Corneille (1922-2010) is de kunstenaarsnaam van Guillaume Cornelis van Beverloo, geboren in Luik. Hij is een van Nederlands bekendste kunstenaars. Hoewel hij in de oorlogsjaren een tekencursus volgt aan de Rijksacademie in Amsterdam, is Corneille als schilder autodidact. Al vroeg is Corneille onder de indruk van het werk van Picasso en Matisse. In zijn eerste schilderijen is duidelijk dat hij geïnspireerd is door deze kunstenaars.

Corneille is een reislustig man. De vele reizen die hij maakt tussen 1945 en 1950 hebben zijn creativiteit altijd gevoed. Met name zijn verblijf in Boedapast is van grote waarde voor zijn artistieke kompas. In de Hongaarse hoofdstad ziet hij onder meer het werk van Paul Klee en Joan Miró en onder invloed van hun schilderijen wordt Corneilles werk kleurrijker, vrolijker en uitbundiger. Net als Klee maakt ook Corneille een reis naar Tunesië, waar hij de intense kleuren van het land tot zich neemt.

Later – als Corneille met Karel Appel in Parijs is – ontmoet hij Asger Jorn en Carl-Henning Pedersen, twee Denen die op dat moment vooral vogels schilderen. Hij neemt al die indrukken in zich op en niet lang na deze allesbepalende ontmoeting verschijnen er ook vogels, en vissen en fabelachtige wezens in het werk van Corneille. Hij experimenteert er lustig op los, met kleur, met vormen en met allerhande thema’s.

COBRA

Samen met onder meer Constant en Karel Appel staat hij eind 1949 aan de wieg van Cobra, de kunstbeweging die de Nederlandse kunst een bevrijdende boost heeft gegeven. Ieder mens moet zich op artistiek gebied vrij en onbeperkt kunnen uiten, zo stellen de Cobra-kunstenaars. Vanuit die gedachte gaan de kunstenaars op zoek naar authenticiteit en nieuwe vormen van creativiteit. Zij vinden die bij primitieve volkeren en middeleeuwse kunst, maar bijvoorbeeld ook bij creatieve uitingen van kinderen. Dieren, kinderlijke figuren en vreemde wezen duiken op in de tekeningen en schilderijen van de Cobra-kunstenaars. Ook de werken van Cobra hebben die kenmerkende expressieve en spontane manier van schilderen. Op de eerste Cobra-tentoonstelling in 1949 in het Stedeiljk Museum in Amsterdam is Corneille – uiteraard – ook present. Als kunstbeweging eindigt Cobra al in 1951, maar de idealen en inspirerende kracht die van de kunst uitgaat, zullen nog lang blijven doorwerken.

In 1950 besluit Corneille zich in Parijs te vestigen. En hij blijft reizen, vooral het Afrikaanse continent is een van zijn favoriete plekken op aarde. Maar Corneille is een echte wereldburger: hij reist naar Japan, naar Cuba, Mexico, Brazilië en Amerika.

De laatste jaren van zijn leven keert Corneille terug naar de figuratie en zien we vooral vogels, vrouwen en bloemen in zijn werk. Het is toegankelijk, vrolijk en in felle kleuren geschilderd. Met dit werk is hij bij het grote publiek het bekendst geworden. Corneille overlijdt op 88-jarige leeftijd in Zuid-Frankrijk. Zijn werk is opgenomen in vele collectie wereldwijd.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Corneille Guillaume Beverloo te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Corneille Guillaume Beverloo | Vlucht vogels in een heuvelachtig landschap

Corneille Guillaume Beverloo

Vlucht vogels in een heuvelachtig landschap »

Niet meer beschikbaar Corneille Guillaume Beverloo | La sarabande de l'été

Corneille Guillaume Beverloo

La sarabande de l’été »

Niet meer beschikbaar Corneille Guillaume Beverloo | Meisjesportret

Corneille Guillaume Beverloo

Meisjesportret »