0529 - 469 280 Zaterdag 27 mei is de kunsthandel gesloten.

Wouterus Verschuur

1812 - 1874

Onderstaande schilderijen van Wouterus Verschuur zijn te koop

Wouterus Verschuur paardenschilder

Wouterus Verschuur (1812-1874) kan gezien worden als dé paardenschilder van de negentiende eeuw. De in Amsterdam geboren kunstenaar is een meester in het weergeven van de anatomie van de edele dieren. Hij benadrukt als geen ander de schoonheid van het dier met een scherp oog voor proporties. Wouterus Verschuur schildert allerlei soorten paarden: van werk- en trekpaarden tot magistrale arabieren. En hoewel hij dus bekend staat als paardenschilder, is hij ook zeer bedreven in het schilderen van honden.

De natuurgetrouwe weergave van paarden, vaak gesitueerd in een bijzonder aantrekkelijk licht, vol dynamiek, maken Verschuur al tijdens zijn leven een buitengewoon populair schilder. Dat uit zich onder meer in vele succesvolle tentoonstellingen, in binnen- en buitenland, en door het feit dat koning Willem III hem in 1862 een koninklijke onderscheiding toekent. Behalve schilder is Verschuur een uitmuntend tekenaar.

Majestueus wit paard

Wouterus Verschuur is een leerling van de excellente vroeg-romantische Pieter van Os (1776-1839) en van Cornelis Steffelaar. Op zijn beurt is Verschuur zelf de leermeester van zijn eigen zoon – óók Wouterus geheten en die dezelfde thema’s schildert als zijn vader – en van Anton Mauve (1876-1962).

Zijn grote voorbeeld is de beroemde zeventiende-eeuwse paardenschilder Philip Wouwerman (1619-1668) uit Haarlem. Net als Wouwerman staat bij Verschuur vaak een majestueus wit paard centraal. Aan Wouwerman heeft Verschuur bovendien compositorische schema’s en de stoffering ontleend: zo is er vaak een stalopening op de achtergrond, een schimmel als blikvanger, en paarden in allerlei houdingen en vanuit diverse hoeken. Ook zien we vaak honden en kippen op Verschuurs schilderijen van het boerenleven. Verschuur plaatst het dier altijd in zijn natuurlijke omgeving, een paardenstal of een typisch Hollands landschap.

Bijzonder is de lichtval op zijn schilderijen. Met clair-obscur-effecten plaatst Wouterus Verschuur de paarden – zowel letterlijk als figuurlijk – midden in de spotlights. De sterke compositie versterkt dat beeld. Dat is zeker het geval als Verschuur ervoor kiest een schimmel af te beelden.

Op de innemende en elegante schilderijen is goed te zien dat paarden in die tijd een belangrijke rol spelen op het platteland. De entourage van boerenschuren wordt altijd met liefde voor het boerenleven weergegeven. Paarden zijn in de negentiende eeuw niet alleen belangrijk voor het transport van personen, maar ook van goederen. Langs de Nederlandse rivieren worden ze ingezet om trekschuiten voort te trekken.

Internationaal succes

Als vooraanstaand paardenspecialist werkt Verschuur zo nu en dan samen met andere schilders zoals Cornelis Springer (1817-1891), de bekende romantische schilder van stadsgezichten.

Ook internationaal staat Wouterus Verschuur zeer goed te boek, hij is buitengewoon geliefd in landen als Frankrijk en Duitsland. Hij verkoopt regelmatig aan buitenlandse verzamelaars. Zo is ook de Franse Keizer Napoleon III fan van zijn paardenschilderijen en hij koopt werk aan van Verschuur. Dankzij deze buitenlandse roem reist hij regelmatig naar Zwitserland. Frankrijk en Duitsland waar hij ter plekke paarden schildert. Ook is hij vaak te vinden in Gelderland. In het Gelders Vorden overlijdt hij op 62-jarige leeftijd. De schilderijen van Wouterus Verschuur zijn onder meer ondergebracht in de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Amsterdams Historisch Museum.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Wouterus Verschuur te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | De verzorging van de paarden

Wouterus Verschuur

De verzorging van de paarden »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | Paarden in een stal

Wouterus Verschuur

Paarden in een stal »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | In de stal

Wouterus Verschuur

In de stal »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | Schimmel in een stal

Wouterus Verschuur

Schimmel in een stal »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | Het voederen van de paarden bij een uitspanning

Wouterus Verschuur

Het voederen van de paarden bij een uitspanning »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | Stalinterieur met wit paard

Wouterus Verschuur

Stalinterieur met wit paard »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | Twee paarden in een stal

Wouterus Verschuur

Twee paarden in een stal »

Niet meer beschikbaar Wouterus Verschuur | Grazend paard in een stal

Wouterus Verschuur

Grazend paard in een stal »