0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Jan Wiegers

1893 - 1959

Jan Wiegers schilder van de Groninger Ploeg

Jan Wiegers (1993-1959) is diepgeworteld in de Groningse kunstwereld. In 1918 is hij, samen met Jan Altink en Johan Dijkstra, de drijvende kracht achter de oprichting van De Ploeg, het kunstenaarscollectief in Groningen van musici, literatoren, maar vooral kunstschilders. De Ploeg zette zich net name af tegen het behoudende kunstklimaat. En keken met een frisse blik naar de wereld.

In 1920, twee jaar naar de oprichting van De Ploeg, gaat Jan Wiegers wegens gezondheidsklachten – hij had tbc – voor een kuur naar Zwitserland. Daar, in Davos, maakt hij kennis met Ernst Ludwig Kirchner, de exponent van het Duits expressionisme. De twee kunstenaars raken bevriend en Wiegers is enorm getroffen door de kracht van Kirchners kunst. De vriendschap tussen de mannen geeft het expressionisme van Jan Wiegers een flinke artistieke impuls. Vooral het kleurenpalet van Wiegers wordt kleurrijker en feller. Zo zien we op zijn landschappen bijvoorbeeld knalrode bomen en blauwe bergen. Ook de stadsgezichten die hij maakt, worden gekenmerkt door een non-conformistisch kleurgebruik. De uitbundige kleurexplosie van Jan Wiegers heeft ook invloed op de overige Ploeg-kunstenaars. Ook hun werk wordt kleurrijker en expressiever.

Jan Wiegers een veelzijdig kunstenaar

Jan Wiegers is een kunstenaar die zijn leven lang heel divers te werk gaat. Van landschappen tot stadsgezichten, van stillevens tot naakten, van portretten tot interieurs: zijn schilderkunst is niet in één hokje te stoppen. Behalve schilderen houdt hij zich ook bezig met grafische kunst, hij maakt etsen, litho’s en houtsneden. Ook zijn van hem talrijke tekeningen bewaard gebleven. Hij staat bekend om zijn enorme werklust.

Als de avant-gardistische storm in Groningen wat is geluwd, en de Ploeg-leden zich minder met elkaar verbonden voelen, verhuist Wiegers in 1934 naar Amsterdam. De grote jubileumtentoonstelling om het vijftienjarig bestaan van De Ploeg te vieren, is dan net een jaar achter de rug en ook buiten Groningen oogt Wiegers succes.

In 1953 wordt hij docent aan de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten. Hij overlijdt op 66-jarige leedtijd in Amsterdam. Na zijn dood raakt Jan Wiegers wat in de vergetelheid. Pas de laatste jaren groeit de belangstelling voor zijn werk weer en inmiddels wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste expressionisten van Nederland. Een ware pionier van het modernisme.