0529 - 469 280 woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op afspraak

Jan Wiegers

1893 - 1959

Onderstaande schilderijen van Jan Wiegers zijn te koop

Jan Wiegers schilder van de Groninger Ploeg

Jan Wiegers (1993-1959) is diepgeworteld in de Groningse kunstwereld. In 1918 is hij, samen met Jan Altink en Johan Dijkstra, de drijvende kracht achter de oprichting van De Ploeg, het kunstenaarscollectief in Groningen van musici, literatoren, maar vooral kunstschilders. De Ploeg zet zich met name af tegen het behoudende kunstklimaat in Groningen. De leden van De Ploeg kijken met een frisse blik naar de kunstwereld.

Ver voor de oprichting van De ploeg houdt Wiegers zich al bezig met de kunsten. Hij is pas dertien, een puber nog, als hij een driejarige aanvangscursus volgt aan de Minerva Academie in zijn woonplaats. Het liefst wil hij beeldhouwen, maar vanwege zijn broze gezondheid gaat hij schilderen. In 1914 volgt hij de reguliere lessen aan de Minerva Academie. Ook krijgt hij les aan de kunstacademies in Rotterdam en Den Haag.

Duits expressionisme

In 1920, twee jaar naar de oprichting van De Ploeg, gaat Jan Wiegers wegens gezondheidsklachten – hij heeft tbc – voor een kuur naar Zwitserland. Daar, in Davos, maakt hij kennis met Ernst Ludwig Kirchner, de beroemde exponent van het Duits expressionisme. De twee kunstenaars raken nauw bevriend met elkaar en maken bijna dagelijks lange wandelingen door de bergen rondom Davos. Wiegers is enorm getroffen door de kracht van Kirchners kunst. De hechte vriendschap tussen de mannen geeft het expressionisme van Jan Wiegers een flinke artistieke impuls. Vooral het kleurenpalet van Wiegers wordt kleurrijker en feller. Zo zien we op zijn landschappen bijvoorbeeld knalrode bomen en blauwe bergen. Ook de stadsgezichten die hij maakt, worden gekenmerkt door een non-conformistisch kleurgebruik. De uitbundige kleurexplosie van Jan Wiegers heeft ook invloed op de overige Ploeg-kunstenaars. Ook hun werk wordt kleurrijker en expressiever.

Weer terug in Nederland blijft Wiegers contact houden met Kirchner. Hij bezoekt hem – tot aan diens dood in 1936 – met enige regelmaat, telkens zich weer opladend aan het Zwitserse berglandschap dat een geliefd onderwerp voor Jan Wiegers. Maar ook het Groningse landschap keert terug op de doeken van Wiegers. Tevens schildert hij naakten en stillevens.

Veelzijdig kunstenaar

Jan Wiegers is een kunstenaar die zijn leven lang heel divers te werk gaat. Van landschappen tot stadsgezichten, van stillevens tot naakten, van portretten tot interieurs: zijn schilderkunst is niet in één hokje te stoppen. Behalve schilderen houdt hij zich ook bezig met grafische kunst, hij maakt etsen, litho’s en houtsneden. Ook zijn van hem talrijke tekeningen bewaard gebleven. Hij staat bekend om zijn enorme werklust.

Als de avant-gardistische storm in Groningen wat is geluwd, en de Ploeg-leden zich minder met elkaar verbonden voelen, verhuist Wiegers in 1934 naar Amsterdam. De grote jubileumtentoonstelling om het vijftienjarig bestaan van De Ploeg te vieren, is dan net een jaar achter de rug en ook buiten Groningen oogt Wiegers succes.

In 1953 wordt hij docent aan de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij overlijdt op 66-jarige leeftijd in Amsterdam. Na zijn dood raakt het veelzijdige werk van Jan Wiegers wat in de vergetelheid. Pas de laatste jaren groeit de belangstelling voor zijn werk weer en inmiddels wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste expressionisten van Nederland. Een ware pionier van het modernisme.

 

 

 

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jan Wiegers te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Gezicht op Altdorf met op de achtergrond de Bristenstock, Zwitserland

Jan Wiegers

Gezicht op Altdorf met op de achtergrond de Bristenstock, Zwitserland »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Boerderij

Jan Wiegers

Boerderij »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Skiën in Davos

Jan Wiegers

Skiën in Davos »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Anthuriums in een vaas

Jan Wiegers

Anthuriums in een vaas »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Stilleven met bloemen en fruit

Jan Wiegers

Stilleven met bloemen en fruit »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Stilleven met fruit

Jan Wiegers

Stilleven met fruit »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Stilleven met fruit en een theepot

Jan Wiegers

Stilleven met fruit en een theepot »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Gezicht op Arth-Goldau en de Zugersee, Zwitserland

Jan Wiegers

Gezicht op Arth-Goldau en de Zugersee, Zwitserland »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Rozen in een vaas

Jan Wiegers

Rozen in een vaas »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Stilleven met appels en noten

Jan Wiegers

Stilleven met appels en noten »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Zittend naakt voor een spiegel

Jan Wiegers

Zittend naakt voor een spiegel »

Niet meer beschikbaar Jan Wiegers | Stilleven met geranium en fruit

Jan Wiegers

Stilleven met geranium en fruit »