0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Louis Apol

1850 - 1936

Louis Apol schilder van winterlandschappen

Louis Apol werd geboren in 1850 in Den Haag. Apol specialiseerde zich al op vroege leeftijd in het schilderen van landschappen. Hij sloot hier aan bij een typisch Hollandse traditie die ontstond bij zeventiende-eeuwse landschapsschilders als Hendrick Avercamp en Aert van der Neer. Hoewel Louis Apol ook herfst- en zomerlandschappen maakte, richtte hij zich vooral op het schilderen van winterlandschappen. Zijn grote doorbraak vond plaats in 1875 toen het Rijksmuseum een monumentaal Haags bosgezicht van hem aankocht, genaamd ‘Januari avond in het bosch’.

Louis Apol kreeg op vijftienjarige leeftijd les van de Romantische landschapsschilder J.F. Hoppenbrouwers. Zijn invloed is zichtbaar in de fijn geschilderde ijsgezichten die hij in de zeventiger jaren schilderde. Toen de kunstenaar in 1869 debuteerde op de Salon voor levende meesters in Den Haag deed collega schilder Andreas Schelfhout de profetische uitspraak ‘Die jongen zal ’t ver brengen’. Louis Apol kreeg al snel erkenning dankzij toekenning van een koninklijke subsidie en exposeerde met succes op tentoonstellingen.

Zijn reputatie als kunstenaar was gevestigd en al snel kon Louis Apol goede prijzen voor zijn werk realiseren. In 1880 voer hij mee op de ‘Willem Barentsz’ naar Spitsbergen (Nova Zembla). De vele schetsen die hij er maakte zouden hem voor de rest van zijn carrière stof tot schilderen geven. Louis Apol stoffeerde zijn landschappen terughoudend: een enkele wandelaar op een pad, een trekslee in de sneeuw of een met hout beladen paard-en-wagen in een winters bos. In de loop van de tachtiger jaren hanteerde Louis Apol een steeds lossere penseelvoering. Zijn late werk is ronduit impressionistisch te noemen. Het ging hem niet om de details, maar hij probeerde vooral om de stemming in het verstilde landschap zo goed mogelijk weer te geven. Zijn sfeervolle wintergezichten konden wedijveren met die van zijn oudere collega’s van de Haagse School. Via bekende kunsthandels als Goupil en Van Wisselingh werden zijn schilderijen veel verkocht naar de Angelsaksische landen. De verkoopboeken van het Parijse hoofdkantoor van kunsthandel Goupil tonen zijn brede populariteit bij verzamelaars en kunsthandels in zowel Nederland als Amerika, Duitsland en Groot Brittannië. Zowel koningin-moeder Emma als koningin Wilhelmina bezaten werk van Louis Apol. Door de grote belangstelling werd zijn werk al spoedig nagemaakt, ook tijdens zijn leven.

Louis Apol zou uitgroeien tot de winterlandschapsschilder van de Haagse School. Hij zou verschillende onderscheidingen krijgen voor zijn werk, waaronder een gouden medaille op de wereldtentoonstelling in Barcelona. Vrijwel alle grote musea in Nederland hebben schilderijen van deze kunstenaar in de collectie.