0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING 16 t/m 30 maart 11-17 uur (gesloten op maandag)

Albert Roelofs

1877 - 1920

Onderstaande schilderijen van Albert Roelofs zijn te koop

Albert Roelofs schilder van portretten

Albert Roelofs (1877-1920) is de zoon van de beroemde Haagse School-schilder Willem Roelofs. Roelofs senior is vooral bekend vanwege zijn landschappen, terwijl Roelofs junior zich zal specialiseren in portretten en huiselijke taferelen. Albert Roelofs is geboren in het Belgische Schaerbeek; als hij elf jaar oud is, verhuist het gezin Roelofs naar Nederland. Zijn eerste teken- en schilderlessen krijgt de jonge Albert van zijn vader. In 1893 krijgen die lessen een professioneel vervolg als Albert zich inschrijft aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hier ontmoet hij Elisabeth Bleckmann, dochter van de uit Indië afkomstige schilder Wilhelm Bleckmann. Elisabeth, die zelf ook aan de weg timmert als kunstenaar, wordt Tjieke genoemd. Deze bijnaam krijgt ze vermoedelijk omdat ze klein en tenger is, ‘ketjil’ is Indonesisch voor klein. Albert Roelofs en Tjieke Bleckmann trouwen in 1900.  Een van zijn eerste opdrachten is een landschapsschildering. Hoewel hij blij is met die kans, is Albert Roelofs er huiverig voor om in de voettreden van zijn vader te stappen. Hij wil het liever op eigen kracht doen en niet als ‘zoon van’. Bovendien is Albert Roelofs’ palet een stuk lichter en luchtiger dan dat van de schilders van de Haagse School.  

 

Lieflijke sfeer

Albert Roelofs is een uitstekende salonschilder die vooral in impressionistische stijl schildert. Bij voorkeur gebruikt hij zijn vrouw en kinderen als modellen. Ook het professionele model Mientje van der Wacht zien we vaak terug. Op zijn schilderijen heerst een ontspannen, lieflijke sfeer. Meestal spelen de scènes zich in een intieme, huiselijke sfeer af. Roelofs’ schilderijen dragen romantische titels als In avondtoilet, Toekomstdromen, Bij de wieg, De dichteres, Een kopje thee, Atelierjool.

Albert Roelofs geeft enige tijd schilderles aan koningin Wilhelmina, zijn vrouw Tjieke aan Juliana. Goed gesoigneerd en gekleed als een echte dandy bezoekt Albert Roelofs, vaak in gezelschap van zijn vrouw, de Haagse Pulchri Studio. De twee zijn graag geziene gasten in het culturele leven van Den Haag.

 

Nieuwe weg

In 1911 verlaat het gezin Roelofs Nederland voor een verblijf in Parijs. Albert Roelofs heeft het gevoel dat hij vastloopt in zijn werk en zoekt naar een oplossing. In Parijs schildert hij wel, maar hij geeft er voornamelijk les én hij volgt zelf weer teken- en schilderlessen. Weer terug in Nederland vestigt het gezin zich wederom in Scheveningen. 

Nog steeds wat zoekende hoe verder met zijn carrière omringt Albert Roelofs zich graag met andere kunstenaars. Vooral met Jan Toorop en Willem van Konijnenburg heeft hij een goede klik. Dankzij intensieve en goede gesprekken met hen hervindt Albert Roelofs langzaamaan weer het plezier in het schilderen en het geloof in zijn eigen kunnen. Hij is vastbesloten om een nieuwe weg in te gaan en richt zich vooral op de portretkunst. De portretten die hij vanaf 1917 maakt, veelal met pastelkrijt of met houtskool, zijn een stuk monumentaler dan zijn eerdere portretten. Hij heeft echter niet lang kunnen werken aan deze nieuwe kunstwerken, op de laatste dag van 1920 overlijdt hij plotseling.   

Werk van Albert Roelofs is onder andere in bezit van Kunstmuseum Den Haag en Teylers Museum in Haarlem.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Albert Roelofs te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Albert Roelofs | Een lezende Tjieke Roelofs

Albert Roelofs

Een lezende Tjieke Roelofs »