0529 - 469 280 Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni is de kunsthandel gesloten!

Ferdinand Hart Nibbrig

1866 - 1915

Ferdinand Hart Nibbrig schilder met twee gezichten

Ferdinand Hart Nibbrig, geboren in 1866 in Amsterdam, is een kunstenaar met twee gezichten. Hij staat bekend om zijn zonovergoten landschappen in neo-impressionistische stijl, maar ook om zijn realistische portretten.

Als kind wordt het tekentalent van Hart Nibbrig vroeg onderkend en van zijn ouders krijgt hij alle ruimte om zijn tekenkunsten te ontwikkelen. Als zevenjarige jongen krijgt hij zelfs thuis privé tekenles. Na zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij bevriend raakt met zijn klasgenoot George Hendrik Breitner, vertrekt hij voor een klein jaar naar Parijs. Daar maakt Ferdinand Hart Nibbrig kennis met Theo van Gogh, de broer van Vincent; een ontmoeting die van groot belang is voor de ontwikkeling van zijn werk. Via Theo van Gogh maakt Hart Nibbrig namelijk kennis met de kunst van onder meer Vincent van Gogh, Camille Pissarro, Edgar Degas en Claude Monet. Vooral de pointillistische schilderijen van Georges Seurat maken veel indruk op hem.

Hart Nibbrig en het pointillisme

Toch blijft, weer terug in Nederland, zijn palet aanvankelijk donker van kleur. Alsof hij nog geen raad weet met de zinderende intensiteit van kleur en licht. Dat verandert als Hart Nibbrig in 1892 tijdens een fietstocht wordt getroffen door de kleurrijke bloembollenvelden in Hillengom en Bennebroek. Vanaf dat moment kan hij niet anders dan veel kleur en licht toepassen in zijn schilderijen. Hij is een van de eerste Nederlandse kunstenaars die schildert in pointillistische stijl.

Als Hart Nibbrig in 1894 verhuist naar Laren, wordt zijn werk lichter en helder. Inspiratie haalt hij van dichtbij: zijn tuin, de landschappen in het Gooi zijn terugkerende onderwerpen. Ook blijft hij reizen. Zeeland en Vlieland zijn favoriete bestemmingen en hier ontstaan dan ook een groot aantal schilderijen. In het Zeeuwse Zoutelande voelt hij zich zelfs zo thuis dat hij grond koopt om een huis te laten bouwen. Hij brengt er voortaan de zomers door.

Aan het einde van zijn carrière schildert hij met een steeds losser wordende toets. En de kleuren lijken steeds helderder te worden. Hart Nibbrig is jong gestorven, hij overleed op slechts 49-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren.

Veel Nederlandse musea hebben werk van Hart Nibbrig in hun collectie, waaronder het Rijksmuseum, Singer Laren en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Op dit moment hebben wij geen werk van Ferdinand Hart Nibbrig in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Ferdinand Hart Nibbrig te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Ferdinand Hart Nibbrig | Zomerlandschap

Ferdinand Hart Nibbrig

Zomerlandschap »

Niet meer beschikbaar Ferdinand Hart Nibbrig | Gezicht op Zoutelande, Zeeland

Ferdinand Hart Nibbrig

Gezicht op Zoutelande, Zeeland »

Niet meer beschikbaar Ferdinand Hart Nibbrig | Rustende koeien in een zonnig landschap

Ferdinand Hart Nibbrig

Rustende koeien in een zonnig landschap »