0529 - 469 280 Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni is de kunsthandel gesloten!

Jaap Egmond

1913 - 1997

Jaap Egmond is geboren in New York – zijn vader is kapitein op de grote vaart – maar niet lang na zijn geboorte verhuist het gezin naar Amsterdam. Egmond is een veelzijdig man. Behalve gezegend met een groot tekentalent, is hij een begenadigd pianist. Omdat Jaap Egmond niet kan kiezen tussen kunst en muziek, besluit hij twee opleidingen te doen. Hij volgt een opleiding tot tekenleraar en ook gaat hij naar het conservatorium. Na de Tweede Wereldoorlog geeft Jaap Egmond tekenles, eerst op een Amsterdams gymnasium, later op een lerarenopleiding.

Buiten zijn docentschap volgt hij alle moderne ontwikkelingen in de kunst op de voet. In het Stedelijk Museum komt hij graag. Ook de Nul-groep, internationaal bekend als Zero, vind hij interessant. Jaap Egmond is vooral gefascineerd door de focus van de Nul-groep op monochromie en de herhaling van vormen. Eind jaren zestig kiest hij alsnog volledig voor het kunstenaarschap, zijn tweede leven begint.

Het werk van Jaap Egmond behoort tot het constructivisme. Zelf heeft hij over deze kunststroming gezegd dat ‘konstruktivisten zich ten doel stellen door een logisch systeem van vorm en verhouding te komen tot een meetkundige abstraktie’. Hij rangschikt min of meer gelijkvormige elementen waarbij ritme en het spel van licht en schaduw het uiteindelijke kunstwerk bepalen. Jaap Egmond wordt weleens vergeleken met Jan Schoonhoven, maar waar Schoonhoven meer intuïtief te werk gaat, liggen aan de basis van Egmonds werk wiskundige wetten en formules ten grondslag. Aan elk kunstwerk gaat een intensief onderzoek vooraf, met schetsen vol berekeningen van hellingshoeken. Stukken krant werden tot kleine stukken gescheurd en zorgvuldig op de reliëfs geplakt. Vervolgens werd het geheel met witte muurverf beschilderd. Er ontstond zo een spel tussen licht en schaduw, tussen het reliëf onder het reliëf. Hij zag in de patronen een melodie.

Egmond verhuist van Amsterdam naar Amstelveen, waar hij de beschikking krijgt over een mooi atelier in een voormalig schoolgebouw. Zijn symmetrische reliëfs maakt hij overigens niet alleen van papier-maché, maar ook van staal en plexiglas. Hij signeert zijn werken niet, of soms met alleen een ‘e’.

Mark Smit over schilder Jaap Egmond

Bekijk de video met Mark Smit waarin hij meer verteld over de schilder Jaap Egmond en hij u het schilderij “JA, Wit reliëf” laat zien.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jaap Egmond in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jaap Egmond te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | Wandreliëf

Jaap Egmond

Wandreliëf »

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | HE III

Jaap Egmond

HE III »

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | Oneigenlijke rechthoekdeling 1 op 2

Jaap Egmond

Oneigenlijke rechthoekdeling 1 op 2 »

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | Wit reliëf HF

Jaap Egmond

Wit reliëf HF »

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | Wandreliëf

Jaap Egmond

Wandreliëf »

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | XYZ

Jaap Egmond

XYZ »

Niet meer beschikbaar Jaap Egmond | JA

Jaap Egmond

JA »