0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Gerhard Arij Ludwig ‘Morgenstjerne’ Munthe

1875 - 1927

Gerhard Morgenstjerne Munthe (1875-1927) werd geboren in Duitsland. Zijn artistieke genen dankte hij aan zijn Noorse vader Ludvig Munthe. Ludwig had zijn schildersopleiding genoten aan de academie van Dusseldorf in Duitsland en Gerhard zou dat eveneens doen. Morgenstjerne Munthe ging al op jonge leeftijd met zijn familie naar Katwijk. In de periode 1889 tot 1894 verbleven ze er jaarlijks in een hotel. Na het overlijden van zijn vader in 1896 verhuisde hij met zijn (Nederlandse) moeder naar Nederland.

Gerhard Morgenstjerne Munthe werd in Den Haag lid van het Haagse schildergenootschap Pulchri studio, waar hij door Hendrik Willem Mesdag werd geïntroduceerd in het artistieke milieu. Het werk van Morgenstjerne Munthe is sterk beïnvloed door de Haagse school. Zij waren het die het vissersgenre een nieuwe impuls hebben gegeven. Munthe was met name onder de indruk van de zee-en strandgezichten van Jacob Maris, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve. De schilder sloot zich bij hen aan met het typische zilvergrijze coloriet. Later werden zijn schilderijen wat helderder van kleur.

Morgenstjerne Munthe vestigde zich in 1901 in Katwijk in een mooi huis aan de boulevard. Hier kon hij dagelijks schilderen bij het strand en de zee. Onderwerpen als de zee met bomschuiten, schelpenvissers, strandgezichten met vissersboten en vissersvrouwen zouden hem zijn leven lang blijven boeien. Op het Katwijkse strand ontmoette hij ook veel buitenlandse schilders die in de zomermaanden naar Nederland kwamen om er te werken. In 1912 vestigde Munthe zich in Noordwijk en zou zich daar met dezelfde genre bezighouden.

De verkoop via de kunsthandel was voor Morgenstjerne Munthe een belangrijke bron van inkomsten. Hij had goed contact met voorname kunsthandelaren als JJ Biesing en Oldenzeel in Rotterdam. Munthe exposeerde verder bij de belangrijke schilders verenigingen in Nederland en op jaarlijkse tentoonstellingen voor levende meesters. Hij nam eveneens deel aan een tentoonstelling over Hollandse en Schotse kunstenaars in Montreal.

Zijn zeegezichten zouden hem internationale erkenning opleveren. Werk van Morgenstjerne Munthe bevindt en binnen-en buitenlandse privé collecties, maar ook in het Katwijks museum en het Rijksmuseum Kröller-Müller.