0529 - 469 280 Zomersluiting: 14 juli t/m 21 augustus is de kunsthandel alleen op afspraak geopend.

Jan Voerman jr.

1890 - 1976

Jan Voerman jr. artistiek talent

Jan Voerman jr. groeit op in een artistiek milieu als oudste zoon uit een gezin van vijf kinderen. Zijn vader Jan Voerman sr. is de bekende schilder van de IJssellandschappen bij Hattem. En zijn oom Jan Verkade is de talentvolle schilder die eind 19e en begin 20e eeuw in Parijs onder invloed van Paul Gauguin en de Nabis prachtig werk heeft gemaakt. Jan Voerman jr. verhuist in 1896 met zijn familie naar de Geldersedijk in Hattem. Zijn vader ziet al snel dat zijn zoon artistiek talent heeft en geeft hem op 6-jarige leeftijd een tekendoos cadeau. Vol enthousiasme verzamelt Jan Voerman jr. allerlei insecten en planten om na te tekenen.

Tekenopdracht Verkade

Op vijftienjarige leeftijd krijgt Voerman jr. zijn eerste grote opdracht . Zijn grootvader Ericus Verkade, oprichter van de bekende koekfabriek Verkade, vraagt of hij tekeningen willen maken bij de, door Verkade uitgegeven, natuuralbums. Samen met de bioloog Jac. Thijsse en collega-illustrator Wenkebach worden tussen 1906 en 1909 de albums ‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’ uitgegeven. Naast de Verkade albums heeft Jan Voerman jr. ook catalogi voor de bloembollenhandel geïllustreerd.

Jan Voerman jr. wordt in 1913 toegelaten tot de Amsterdamse Rijksacademie, maar door het uitbreken van de W.O. I wordt zijn toelage door zijn vader ingetrokken. Op aanraden van de kunstcriticus H.P. Bremmer gaat Voerman jr. enkele jaren later in Den Haag de opleiding lithograferen volgen aan de Academie voor Beeldende Kunsten.

Verfijnde natuurobservaties

In 1939 stopt Verkade -als gevolg van W.O. II- met het uitgeven van de albums. En Jan Voerman jr. richt zich vanaf dat moment meer op zijn eigen werk. Hij schildert prachtige en verfijnde natuurobservaties: appelbloesem, voorjaarsboeketten, rozen, schalen met paddenstoelen, en landschappen. Zijn werk blinkt uit door vakmanschap en het vermogen om onderwerpen met veel gevoel voor detail weer te geven. Werk van Jan Voerman jr. bevindt zich in het Voerman Museum in Hattem.