0529 - 469 280 woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op afspraak

Jan Voerman jr. (1890 - 1976) Gele rozen (Niet meer beschikbaar)

Olie op schildersboard 20 x 16.5 cm, gesigneerd rechtsonder en linksonder gedateerd ’51

Dit werk is niet meer beschikbaar.
Wilt u een zoekopdracht plaatsen of een eigen werk verkopen?
Bel naar 0529 - 469 280 » Stuur ons een bericht »

Jan Voerman jr. ( 1890 - 1976 ) - Gele rozen

Olie op schildersboard 20 x 16.5 cm, gesigneerd rechtsonder en linksonder gedateerd ’51

Literatuur:
R. van der Hout, Jan Voerman Junior. Uit de schaduw van de IJsselschilder, Zwolle 2001, pag. 90; E. Geudeker en R.J. te Rijdt, Meesterwerken van de Haagse School – Collectie A.H. Bakker, Zwolle 2015, afbeelding pag. 189, cat. nr. 94.

Tentoonstelling:
Amsterdam, Stedelijk Museum, Tentoonstelling Sint Lucas, 1952/1953.

Jan Voerman junior heeft zeker 150 schilderijen gemaakt met als onderwerp rozen. Het hiernaast afgebeelde schilderij uit 1951 was een van de vijf werken die Jan Voerman junior dat jaar schilderde met rozen in deze kleur. Het toont een bloem in vier verschillende groeistadia, van knop naar volle bloei.

Jan Voerman junior zijn scherpe observatie en gedegen schildertechniek komen er goed tot uiting. Hij zou vaker dit soort gecombineerde reeksen schilderen van een bloemsoort, meestal van rozen, zijn lievelingsbloemen.

Uit een etiket op de achterkant van dit schilderij blijkt dat Voerman junior het werk in 1952 heeft ingezonden naar de verkooptentoonstelling van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas in het Stedelijk Museum Amsterdam. De gemeente had op basis van oude afspraken aan Sint Lucas, De Brug en De Onafhankelijken toestemming gegeven om er jaarlijkse exposities te houden. De toenmalige directeur van het Stedelijk Museum, Willem Sandberg, was het hier niet mee eens. Hij wilde zich meer richten op experimentele schilders, zoals de abstract-expressionistische Cobra-schilders en Willem de Kooning.  Jan Voerman junior liet zich niet beïnvloeden door deze nieuwe kunststromingen. Hij bleef onverstoorbaar zijn realistische natuurobservaties schilderen. Met dit werk had hij commercieel succes.

In zijn jonge jaren werd hij gevraagd door zijn grootvader van moederszijde Ericus Verkade of hij tekeningen wilde maken voor de natuuralbums die het door hem opgerichte bedrijf ging uitgeven. Dit deed Voerman junior in samenwerking met bioloog J.P. Thijsse en mede-illustrator L.W.R. Wenckebach. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stopte Verkade met de uitgaven van de albums. Jan Voerman junior kon en moest zich nu grotendeels richten op het schilderen. Zo vervaardigde hij vanaf die tijd talloze bloemstillevens, soms afgewisseld door polderlandschappen en winterlandschappen.

Meer informatie over Jan Voerman jr. »

Werken te koop van Jan Voerman jr.

Jan Voerman jr. | Vlinder op een sleutelbloem

Jan Voerman jr.

Vlinder op een sleutelbloem

Jan Voerman jr. | Sneeuwlandschap

Jan Voerman jr.

Sneeuwlandschap

Andere suggesties

Willem van den Berg | Boer in Scharans

Willem van den Berg

Boer in Scharans

Piet van der Hem | Lezende vrouw met hondje

Piet van der Hem

Lezende vrouw met hondje

Jan Rijlaarsdam | Boekenmarkt op een plein in Parijs

Jan Rijlaarsdam

Boekenmarkt op een plein in Parijs

Anton Kristians | In het restaurant

Anton Kristians

In het restaurant