Olie op schildersboard 20 x 16.5 cm, gesigneerd rechtsonder en linksonder gedateerd ’51
Olie op schildersboard 20 x 16.5 cm, gesigneerd rechtsonder en linksonder gedateerd ’51
Literatuur:
R. van der Hout, Jan Voerman Junior. Uit de schaduw van de IJsselschilder, Zwolle 2001, pag. 90; E. Geudeker en R.J. te Rijdt, Meesterwerken van de Haagse School – Collectie A.H. Bakker, Zwolle 2015, afbeelding pag. 189, cat. nr. 94.
Tentoonstelling:
Amsterdam, Stedelijk Museum, Tentoonstelling Sint Lucas, 1952/1953.
Jan Voerman junior heeft zeker 150 schilderijen gemaakt met als onderwerp rozen. Het hiernaast afgebeelde schilderij uit 1951 was een van de vijf werken die Jan Voerman junior dat jaar schilderde met rozen in deze kleur. Het toont een bloem in vier verschillende groeistadia, van knop naar volle bloei.
Jan Voerman junior zijn scherpe observatie en gedegen schildertechniek komen er goed tot uiting. Hij zou vaker dit soort gecombineerde reeksen schilderen van een bloemsoort, meestal van rozen, zijn lievelingsbloemen.
Uit een etiket op de achterkant van dit schilderij blijkt dat Voerman junior het werk in 1952 heeft ingezonden naar de verkooptentoonstelling van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas in het Stedelijk Museum Amsterdam. De gemeente had op basis van oude afspraken aan Sint Lucas, De Brug en De Onafhankelijken toestemming gegeven om er jaarlijkse exposities te houden. De toenmalige directeur van het Stedelijk Museum, Willem Sandberg, was het hier niet mee eens. Hij wilde zich meer richten op experimentele schilders, zoals de abstract-expressionistische Cobra-schilders en Willem de Kooning. Jan Voerman junior liet zich niet beïnvloeden door deze nieuwe kunststromingen. Hij bleef onverstoorbaar zijn realistische natuurobservaties schilderen. Met dit werk had hij commercieel succes.
In zijn jonge jaren werd hij gevraagd door zijn grootvader van moederszijde Ericus Verkade of hij tekeningen wilde maken voor de natuuralbums die het door hem opgerichte bedrijf ging uitgeven. Dit deed Voerman junior in samenwerking met bioloog J.P. Thijsse en mede-illustrator L.W.R. Wenckebach. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stopte Verkade met de uitgaven van de albums. Jan Voerman junior kon en moest zich nu grotendeels richten op het schilderen. Zo vervaardigde hij vanaf die tijd talloze bloemstillevens, soms afgewisseld door polderlandschappen en winterlandschappen.
Jan Voerman jr.
Vlinder op een sleutelbloem