0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Wim Oepts

1904 - 1988

Wim Oepts schilder van geabstraheerde landschappen

Wim Oepts is vooral bekend van zijn geabstraheerde landschappen in zinderende kleurvlakken. Landschappen waarvoor hij inspiratie heeft opgedaan in het zonovergoten zuiden van Frankrijk. Als kind gaat de geboren en getogen Amsterdammer regelmatig op zondag met zijn vader naar het Rijksmuseum. Daar is de kleine Wim vooral onder de indruk van het werk van Vincent van Gogh. Jaren later, als hij inmiddels een atelier heeft in Parijs, hangt hij een reproductie van Van Goghs tekening Mas de Provence aan de muur. Wim Oepts was vooral gecharmeerd van de manier waarop Van Gogh ‘zonder pittoreske behaaglijkheid’ het Zuid-Franse landschap weergaf. Overigens zag Oepts senior, ondanks die zondagse belangstelling voor kunst, niets in een kunstenaarscarrière voor zijn zoon. Wim Oepts is dan ook autodidact en maakt aanvankelijk hoofdzakelijk hout- en linoleumsnedes.

Kleurcontrasten

Als hij in contact komt met kunstenares Charley Toorop verandert zijn leven rigoureus. Toorop ontfermt zich als een ‘schildersmoeder’ over hem en stimuleert hem om te gaan schilderen. Bovendien maakt Wim Oepts kennis met haar inner circle, met beroemdheden als Gerrit Rietveld, Kurt Schwitters en Pyke Koch. Een stimulerende entourage die bijdraagt aan zijn overtuiging om kunstenaar te worden. Als Oepts aan het begin van de jaren dertig naar Parijs gaat, is hij direct gefascineerd door de kunst van schilders als Matisse, André Derain en – vooral – Cézanne. Hij ontdekt er hoe belangrijk kleur voor hem is. De eerste keer dat hij naar Zuid-Frankrijk reist, is hij overdonderd door het mediterrane licht van Saint-Tropez. Onder invloed van dit Zuid-Franse mediterrane licht verandert zijn kunst drastisch. Het wordt veel kleurrijker en lichter van sfeer. Oepts experimenteert met kleurcontrasten en zijn schilderstoets wordt losser. De Amsterdammer Wim Oepts voelt zich thuis in Frankrijk. Hij voelt zich er ‘bevrijd’, zegt hij later. Na enkele omzwervingen besluit hij in 1946 in Frankrijk te gaan wonen en hij blijft er tot aan zijn dood in 1988. Hij overlijdt in Parijs.

De schilderijen van Wim Oepts zijn geliefd bij particuliere verzamelaars en zijn werk is onder meer opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Kunstmuseum Den Haag en het Museum Henriëtte Polak in Zutphen.