0529 - 469 280 Vrijdag 9 en zaterdag 10 juni is de kunsthandel gesloten!

Jozef Israëls

1824 - 1911

Jozef Israëls belangrijk schilder van de Haagse School

Jozef Israëls (1824-1911) is een van de belangrijkste kunstenaars van de Haagse School. Hij wordt geboren in Groningen in een eenvoudig joods gezin. Zijn ouders zien aanvankelijk een carrière als rabbijn voor hem, maar op jonge leeftijd wordt duidelijk dat zijn talenten in de kunst liggen. Al vanaf zijn elfde jaar volgt hij teken- en schilderlessen aan de Minerva Akademie in zijn geboortestad. Op zijn achttiende gaat hij naar Amsterdam waar hij het schildersvak leert van vooraanstaande leermeesters als Jan Adam Kruseman en Jan Willem Pieneman.

Van 1845-1847 woont Jozef Israëls in Parijs waar zich verder bekwaamt aan de vermaarde École des beaux-arts en waar hij sterk beïnvloed wordt door het historisch romanticisme. Hij ontmoet in de Franse hoofdstad onder meer Johan Barthold Jongkind en schilders van de Barbizon. Israëls is een reislustig man, meerdere malen maakt hij lange reizen door Duitsland, Italië en Spanje. De indrukken van deze reizen verwerkt hij in diverse schilderijen. Later neem hij ook zijn zoon, de in 1865 geboren Isaac mee op zijn reizen. In hem ziet hij een groot schilderstalent.

Jozef Israëls is een laatbloeier; hij debuteert pas in 1857 bij de Salon van Parijs, zo’n tien jaar na zijn terugkeer uit die stad. Terug in Nederland verlegt hij zijn focus naar het Katwijkse vissersleven. Het vissersgenre is in die tijd enorm populair, met name in Duitsland en Engeland. Israëls weet het harde leven op zee poëtisch weer te geven. Hij is er een meester in om zelfs van misère een ontroerende compositie te maken. Hij oogst hiermee succes op succes, maar zijn echte grote doorbraak komt in 1871, het jaar dat hij met zijn gezin naar Den Haag verhuist.

Haagse School

Die verhuizing naar Den Haag is veelbetekenend geweest voor Israëls. Hij raakt er nauw bevriend met Hendrik Willem Mesdag. Samen behoren zij tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Haagse School.

De schilders van de Haagse School – waaronder ook Jacob en Willem Maris, Willem Roelofs, Anton Mauve en Constant Gabriël – zijn geïnspireerd door hun Franse collega’s, de schilders van Barbizon. De kunstenaars laten zich leiden door hun gevoel en reflecteren hun emoties in typisch Hollandse taferelen. De Haagse School is een kunststroming waar het spel van licht en lucht centraal staat. Boordevol Hollandse elementen als landschappen met Hollandse luchten met imposante wolkenpartijen. Maar ook strandgezichten, spelende kinderen, bomschuiten op het strand en molen zijn geliefde onderwerpen. Jozef Israëls staat vooral bekend om zijn ingetogen, maar sfeervolle voorstellingen aan de Noordzeekust. Grijsachtige pasteltinten en een pasteuze schildertoets zijn typerend voor Israëls. Ook het vakkundig gebruik van licht-donkereffecten geven zijn schilderijen een bijzondere uitstraling. Het gaat hem meer om de sfeer dan om de voorstelling.

Leermeester

Jozef Israëls is in de tijd dat hij in Den Haag woont en werkt, de leermeester geweest van een groot aantal schilders, waaronder zijn eigen zoon Isaac en Bernard Blommers. De jonge Vincent van Gogh is een groot bewonderaar van Israëls. Op 11 augustus 1911 overlijdt Jozef Israëls in Den Haag. Werk van Israëls bevindt zich in talrijke museale collecties in zowel binnen- als buitenland.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jozef Israëls in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jozef Israëls te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Jongen en meisje spelend op het strand

Jozef Israëls

Jongen en meisje spelend op het strand »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Scheepje varen

Jozef Israëls

Scheepje varen »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Kinderen met een speelgoedbootje op het strand in ondiep water

Jozef Israëls

Kinderen met een speelgoedbootje op het strand in ondiep water »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Meisje in de branding

Jozef Israëls

Meisje in de branding »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Kinderen spelend in de branding

Jozef Israëls

Kinderen spelend in de branding »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Pootje baden

Jozef Israëls

Pootje baden »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Twee visserskinderen op het strand

Jozef Israëls

Twee visserskinderen op het strand »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Meisje in de duinen

Jozef Israëls

Meisje in de duinen »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Lezend meisje

Jozef Israëls

Lezend meisje »