0529 - 469 280 Woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Jozef Israëls

1824 - 1911

Jozef Israëls zijn opleiding

Jozef Israëls werd in Groningen geboren in 1824. Vanaf zijn 11e jaar kreeg hij schilderles van respectievelijk Bruggink, Van Wicheren en Buys. Aansluitend bezocht Jozef Israëls de Academie Minerva. Op zijn achttiende vertrok hij naar Amsterdam, en leerde daar het vak van grootheden als Jan Adam Kruseman en Jan Adam Pieneman.

De Romantiek van het Frans Realisme

Van 1845-1847 woonde Jozef Israëls in Parijs, waar hij – o.a. door de Frans-Nederlandse schilder Ary Scheffer – sterk beïnvloed werd door het historisch romanticisme. Ook ontmoette hij hier leden van de school van Barbizon en leerde hij Johan Barthold Jongkind kennen. Jozef Israëls was een laatbloeier; hij debuteerde pas in 1857 bij de Salon van Parijs, zo’n tien jaar na zijn terugkeer uit die stad. Hij had zich in Amsterdam gestort op historische genrestukken en Judaïsche kunst, maar verlegde zijn focus naar het Katwijkse vissersleven, want het vissersgenre had reeds aan populariteit gewonnen in Duitsland en Engeland. Hij wist het harde leven poëtisch weer te geven. Jozef Israëls was er een meester in om zelfs van misère een ontroerende compositie te maken. Hij oogstte hiermee succes op succes. Zijn echte, grote doorbraak in het buitenland kwam in 1871, het jaar waarin hij ook met zijn gezin naar Den Haag verhuisde.
Jozef Israëls zag het talent bij zijn zoon Isaac Israëls (1865) al op jonge leeftijd. Hij leidde hem zelf op en liet hem Europa zien op vele reizen. Hij was ervan overtuigd dat Isaac een groot schilder zou worden: “Met de hulp van de Heer, zal hij een beter schilder worden dan zijn vader.”

Het Succes van de Haagse School

Jozef Israëls was de voorman van de Haagse School, een beweging met Hendrik Willem Mesdag – met wie Israëls tevens nauw bevriend was -, Jacob en Willem Maris, Willem Roelofs, Anton Mauve, Constant Gabriël e.a. maakte Jozef Israëls deel uit van de Haagse School. Een beweging die zich liet inspireren door de schilders van Barbizon, en die zich liet leiden door het gevoel; ze lieten hun emoties reflecteren in typisch Hollandse taferelen. De Haagse School was een spel van licht en lucht, de Hollandse taferelen waren de dragers. Landschappen, strandgezichten, spelende kinderen, bommen op het strand, molens; alles wat typisch Nederlands was, kwam aan bod. De “Hollandse luchten” met hun imposante wolkenpartijen waren bij uitstek een middel om toon aan te brengen in deze schilderijen. De jonge Vincent van Gogh was een groot fan van het werk van Jozef Israëls. Werk van Jozef Israëls is te zien in vele musea, in binnen- en buitenland.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jozef Israëls in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jozef Israëls te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Meisje in de branding

Jozef Israëls

Meisje in de branding »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Scheepje varen

Jozef Israëls

Scheepje varen »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Jongen en meisje spelend op het strand

Jozef Israëls

Jongen en meisje spelend op het strand »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Lezend meisje

Jozef Israëls

Lezend meisje »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Kinderen spelend in de branding

Jozef Israëls

Kinderen spelend in de branding »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Pootje baden

Jozef Israëls

Pootje baden »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Kinderen met een speelgoedbootje op het strand in ondiep water

Jozef Israëls

Kinderen met een speelgoedbootje op het strand in ondiep water »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Meisje in de duinen

Jozef Israëls

Meisje in de duinen »

Niet meer beschikbaar Jozef Israëls | Twee visserskinderen op het strand

Jozef Israëls

Twee visserskinderen op het strand »