0529 - 469 280 Open: woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Harrie Kuyten

1883 - 1952

Onderstaande schilderijen van Harrie Kuyten zijn te koop

Harrie Kuyten is een bijzonder productief kunstenaar geweest. Hij heeft maar liefst negenhonderd schilderijen en duizenden tekeningen gemaakt. Als de jonge Harrie Kuyten op dertienjarige leeftijd beide ouders verliest, gaat hij naar een weeshuis. Daar wordt zijn artistieke talent voor het eerst opgemerkt. Kuyten kiest er voor om in Antwerpen naar de kunstacademie te gaan.

Aanvankelijk maakt hij naam met zijn naakten. Harrie Kuyten werkt niet in één bepaalde stijl, hij is duidelijk op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Hij staat open voor nieuwe invloeden. En dankzij zijn vele reizen door Europa, zo verblijft Harrie Kuyten bijvoorbeeld twee jaar in Noorwegen en Zweden, raakt hij ook geïnspireerd door de natuur.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, keert hij noodgedwongen terug naar Nederland. Harrie Kuyten vestigt zich in Amsterdam en betrekt een atelier in de Jacob van Campenstraat. Hier zal hij van 1914 tot 1921 werken. In deze Amsterdamse periode richt hij zich, naast het naakt, ook op het schilderen van stadsgezichten. Rond 1916 schildert hij zijn eerste stadsgezicht. Zijn kleurgebruik wordt dan iets ingetogener. Harrie Kuyten schildert overwegend met bruin- en groentinten.

Hoewel Harrie Kuyten kunstenaars als Kees van Dongen, Jan Sluijters en George Hendrik Breitner zeer bewondert, vertrouwt hij op zijn eigen kompas. De werkelijkheid weergeven, zonder verdere symboliek, dát is zijn voornaamste beweegreden. Eind jaren twintig maakt Kuyten kennis met kunstenaars van De Bergense School en gaat hij schilderen in de gematigd expressionistische stijl van deze kunstenaarsgroepering.

Er is een foto van Harrie Kuyten werkend in zijn atelier. Net pak aan, hoed op. Een echte gentleman, ook achter zijn schildersezel. Na zijn dood wordt hij geëerd met een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Alkmaar.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Harrie Kuyten te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Harrie Kuyten | Gezicht op het Damrak, Amsterdam

Harrie Kuyten

Gezicht op het Damrak, Amsterdam »

Niet meer beschikbaar Harrie Kuyten | Wandelen door het park

Harrie Kuyten

Wandelen door het park »