0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Job Hansen

1899 - 1960

Onderstaande schilderijen van Job Hansen zijn te koop

Job Hansen werd geboren in Groningen als Jacob Gerard (Job) Hansen. Hij werkte onder meer als correspondent, bouwtechnisch tekenaar en later, als architect. Al tijdens zijn HBS-tijd in Groningen leerde hij Johan Dijkstra kennen, met wie hij later in Amsterdam op kamers ging wonen.

Job Hansen heeft een schilderstijl als geen ander. Het heeft ruimte, het ademt, het is pure vrijheid. Zijn werk heeft licht. Hansen was al vroeg -zij het wat zijdelings- betrokken bij de Groninger Ploeg. Alhoewel hij sinds zijn schooltijd bevriend was met Johan Dijkstra, nauwe vriendschappelijke banden had met andere Ploeg-leden, en vanuit zijn hoedanigheid als bouwkundig tekenaar en architect zeer betrokken bij het artistieke proces van de Ploeg, trad hij pas in 1934 toe als kunstschilder. Hij werkte tevens als zeer verdienstelijk architect, waarbij hij zich comfortabel voelde bij de strakke, zakelijke geornamenteerde van De Stijl. In Groningen en daarbuiten zijn nog diverse gebouwen van zijn hand te vinden.

Job Hansen hield ervan om buiten te schilderen. Met z’n schildersvriend Jan Altink de paden op, de lanen in. Zo, met het paneel op schoot. Hij schilderde landschappen en bloemstillevens. Hij werkte graag op triplex, dat hij eerst grondde met zinkwit. Dit zinkwit was zijn ‘zonlicht’. De Ploeg schudde de vaste vormen op – ze heetten niet voor niets ‘de ploeg’ – en zo experimenteerde men ook graag met verf en dragers. Job Hansen schilderde ook helemaal vrij: kwasten, mes, vingers, alles was geoorloofd. Ook lengde hij zijn verf aan met benzine; het zorgde voor de zo voor Job Hansen typische, ijle kleuren en er ontstond een verrassende transparantie. ‘Benzinerelles’ noemde Ploeggenoot Werkman deze werken.

Job Hansen laat zich qua stijl niet vangen in een hokje, en heeft zich even individueel ontwikkeld als zijn mede-Ploeggenoten. Na de Tweede Wereldoorlog begint Hansen meer kleur te verwerken in zijn schilderijen. Het werk van Job Hansen is – evenals het werk van andere Ploeg-schilders – de laatste jaren enorm aan populariteit aan het winnen.

Het werk van Job Hansen is te zien in museum Belvédère in Heerenveen en het Groninger Museum.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Job Hansen te verkopen? Neem contact met ons op!