Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933) is zijn leven lang gefascineerd geweest door de pracht en praal van het militaire leven uit vroegere tijden. Historische en heroïsche legertaferelen van helden in kleurrijke uniformen vindt hij interessant en hij heeft een gedegen kennis van alles wat met het leger te maken heeft. Altijd onberispelijk gekleed, een aristocratisch voorkomen én voorzien van een markante snor: Jan Hoynck van Papendrecht heeft zelf ook wel iets weg een militair. In de verschillende ateliers die hij heeft gehad, is hij omringd door militaire attributen.
De in Amsterdam geboren kunstenaar volgt lessen aan de kunstacademies van Antwerpen en München. Na zijn opleiding keert hij weer terug naar Amsterdam. Hij zal zich uiteindelijk, als hij getrouwd is, in Rheden vestigen. Aan het begin van de twintigste eeuw verhuist hij naar Den Haag, waar hij tot zijn dood zal blijven wonen. JanHoynck van Papendrecht werkt voornamelijk als illustrator. Beroemde tijdschriften uit die tijd geven hem regelmatig opdracht om artikelen te illustreren.
Zijn schilderijen zijn verwant aan die van George Hendrik Breitner. Beide kunstenaars hebben een voorliefde voor het afbeelden van paarden. Hoynck van Papendrecht specialiseert zich er zelfs in en hij kan met recht een paardenschilder genoemd worden. Ondanks allerlei nieuwe ontwikkelingen in de kunst, blijft Jan Hoynck van Papendrecht trouw aan zijn natuurgetrouwe, realistische stijl. Hij is een scherp observator en als een chroniqueur van het leven tekent en schildert hij wat hij ziet: waarheidsgetrouw en vaak gedetailleerd. En dat alles in een vrije, bijna impressionistische toets. Hij is een meester in het weergeven van groepen mensen. Die composities van grote gezelschappen zijn in zijn tijd bijzonder populair.
Jan Hoynck van Papendrecht is zeer koningsgezind en heeft goede banden met het koningshuis. Zo wordt hij uitgenodigd bij de doop van prinses Juliana in 1909 in de Willemskerk in Den Haag en geeft koningin Wilhelmina hem meerdere opdrachten. Veel van deze kunstwerken zijn nog steeds in het bezit van de Oranjes, bijvoorbeeld de prachtige aquarel van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in 1898. Jan Hoynck van Papendrecht overlijdt in 1933 op 75-jarige leeftijd in Den Haag. Zijn begrafenis vindt plaats onder grote belangstelling, als ware hij zelf een vorst. Schilderijen van Jan Hoynck van Papendrecht zijn in bezit van Kunstmuseum in Den Haag en het Legermuseum in Delft.
Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak
+31 (0)529 - 469 280 | info@marksmit.nl |