0529 - 469 280 woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op afspraak

Jan Hoynck van Papendrecht (1858 - 1933) De nationale trekpaardententoonstelling op het Malieveld

Olie op doek 65 x 80 cm, gesigneerd rechtsonder

Prijsklasse € 50.000 - € 100.000 Dit werk is te koop. Heeft u interesse?
Bel naar 0529 - 469 280 » Prijsaanvraag » Stuur ons een bericht »

Jan Hoynck van Papendrecht ( 1858 - 1933 ) - De nationale trekpaardententoonstelling op het Malieveld

Olie op doek 65 x 80 cm, gesigneerd rechtsonder

Jan Hoynck van Papendrecht woonde tussen 1902 en zijn dood in 1933 in de residentie. Hij had goede banden met het koningshuis en schilderde meermalen leden van het koninklijk huis als ze optraden bij officiële gelegenheden.

Dit schilderij is gelokaliseerd op het Malieveld te ’s-Gravenhage, getuige de bebouwing op de achtergrond: drie monumentale panden aan de Prinsessegracht die te herkennen zijn als de huidige vestigingen van (v.l.n.r.) het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, de Liberaal Joodse Gemeente en de Orde van Vrijmetselaren. De kleding van de modieuze vrouw rechts wijst erop dat het tafereel zich afspeelt in de jaren twintig. Links loopt een vrouw in Zeeuws-Vlaamse (Axelse) klederdracht. Overal zijn in het wit geklede paardenjongens in de weer. In de lucht hangen wolken maar het is, getuige de luchtige kleding, niet koud. Op de achtergrond wapperen Nederlandse vlaggen die systematisch worden afgewisseld door brede oranje wimpels. Voor de vlaggen staan grote tenten zoals die bij grote manifestaties worden gebruikt.

Alles wijst erop dat we op dit schilderij van Jan Hoynck van Papendrecht een deel zien van de Nationale Runder- en Trekpaardententoonstelling van dinsdag 4 september 1923, maar nu eens een deel dat zich afspeelt achter de coulissen: trekpaarden in de wacht, met links een paard dat onder begeleiding van een ‘witte’ paardenknecht uitdraaft. De show vond plaats ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. De feestelijkheden duurden een week, van haar verjaardag op 31 augustus tot 6 september, de dag van haar inhuldiging in 1898. Het schilderij valt zodoende te dateren in 1923 of even daarna.

Meer informatie over Jan Hoynck van Papendrecht »

Andere suggesties

Ketty Gilsoul-Hoppe | Bloemenweelde in het park

Ketty Gilsoul-Hoppe

Bloemenweelde in het park

Albert Roelofs | Zilverpoetsen

Albert Roelofs

Zilverpoetsen

Isaac Israels | Het atelier van de hoedenmakers

Isaac Israels

Het atelier van de hoedenmakers

Berthe Jacobs | Elegante dames met hazewindhond

Berthe Jacobs

Elegante dames met hazewindhond