0529 - 469 280 Open: woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak

Willem van den Berg

1886 - 1970

Onderstaande schilderijen van Willem van den Berg zijn te koop

Willem van den Berg zijn opleiding

Willem van den Berg (1886-1970) heeft de liefde voor de kunst niet van een vreemde. Hij groeit op in een artistieke familie. Zijn vader is de schilder Andries van den Berg. Zijn eerste teken- en schilderlessen krijgt Willem van den Berg dan ook van zijn vader. Thuis is Van den Berg omringd door veel oude schilderijen. Het biedt hem een uitgelezen mogelijkheid om de technieken en materialen van de oude meesters te bestuderen. Deze kennis en kunde zijn van grote waarde voor zijn eigen werk.Willem van den Berg krijgt zijn opleiding aan de kunstacademie in Den Haag, waar zijn vader les geeft. Als jonge kunstenaar maakt hij enkele studiereizen naar het buitenland. 

Het boerenleven

Een van de favoriete onderwerpen van Willem van den Berg is het boerenleven: hij schildert veelvuldig zaaiers en ploegers met typerende, markante koppen in vaak wonderlijk composities. Ook het leven op zee is een thema dat regelmatig terugkomt op de doeken van Van den Berg. Het vissersleven in Volendam en Scheveningen zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor hem. De figuren van Van den Berg zijn herkenbaar aan hun wat bonkige uitstraling. Hij besteedt veel aandacht aan het uitwerken van de Volendamse klederdracht. 

Willem van den Berg schildert in een traditionele, naturalistische stijl. Vernieuwingen in de schilderkunst laat hij grotendeels aan zich voorbij gaan. Hij trekt zijn eigen plan en houdt zich daar zijn leven lang aan vast. Behalve het boerenleven schildert Van den Berg veel landschappen. Als hij eropuit trekt, heeft hij steevast zijn schetsboekje binnen handbereik. Ook maakt hij schilderijen met religieuze onderwerpen. Verder is hij zeer bedreven in het maken van litho’s en houtsnedes. 

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Willem van den Berg is niet alleen kunstenaar, hij is ook docent. Vanaf de jaren dertig geeft hij les aan de Rijksacademie in Amsterdam. Van 1938 tot 1953 is hij er tevens directeur. Het directeurschap combineert hij met het doceren en het kunstenaarschap. Als hij met pensioen gaat, wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Ook internationaal heeft Van den Berg succes met zijn schilderijen, tekeningen en litho’s. Hij heeft tentoonstellingen in Chicago en San Francisco. Ook zijn zijn schilderijen in diverse buitenlandse collecties opgenomen. In eigen land bevindt zich het werk van Van den Berg onder meer in de collecties van Kunstmuseum Den Haag en Singer Museum in Laren. 

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Willem van den Berg te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Willem van den Berg | Wintersport

Willem van den Berg

Wintersport »

Niet meer beschikbaar Willem van den Berg | Sleeën in de sneeuw

Willem van den Berg

Sleeën in de sneeuw »

Niet meer beschikbaar Willem van den Berg | Winterpret

Willem van den Berg

Winterpret »