De in Haarlem geboren en getogen Willem Vaarzon Morel (1868-1955) komt uit een kunstzinnige familie. Kunst speelt een vanzelfsprekende rol binnen het gezin. In 1888 wordt hij toegelaten tot de Rijksacademie in Amsterdam. Na zijn opleiding aan de Rijksacademie gaat Willem Vaarzon Morel naar Parijs. Dit verblijf in de Franse hoofdstad is belangrijk voor de ontwikkeling van zijn schilderstalent. Het mondaine leven in Parijs maakt grote indruk op de jonge Vaarzon Morel. Later maakt hij ook nog studiereizen naar Italië, Groot-Brittannië en Oostenrijk.
Terug in Nederland, verhuist Willem Vaarzon Morel naar Haarlem om er als illustrator aan de slag te gaan. Hij is daarin uitermate succesvol en heeft veel boeken van illustraties voorzien. Hij wordt geprezen om zijn illustraties in Majesteit, een van de populairste boeken van Louis Couperus. Toch kriebelt het schildersbloed en gaandeweg legt Vaarzon Morel zich meer en meer toe op het schilderen van olieverfschilderijen, het illustreren komt op een lager pitje te staan.
Willem Vaarzon Morel is een groot bewonderaar van de impressionistische schilderijen van George Hendrik Breitner, die hij al op de Rijksacademie heeft leren kennen. Toch spreekt een iets lichter kleurenpalet hem meer aan. Wat dat betreft sluit zijn werk eerder aan bij dat van Isaac Israels.
In 1910 verhuist Willem Vaarzon Morel met zijn gezin – hij is inmiddels getrouwd en heeft dan drie kinderen, een vierde zal nog komen – naar het Zeeuwse Veere. In die tijd is het historisch stadje geliefd bij veel kunstenaars. Er ontstaat een ware kunstenaarskolonie. Het schiereiland Walcheren, met zijn pittoreske stadjes en prachtige stranden, is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Vaarzon Morel. Hij blijft een groot deel van zijn leven in Veere wonen.
Willem Vaarzon Morel is een veelzijdig schilder, al zijn er wel thema’s waar hij zich sterk mee verbonden voelt. Zo zijn het strand, de zee – al dan niet met schepen – en de havens onderwerpen die Vaarzon Morel veelvuldig op dynamische wijze vastlegt. Een ander geliefd thema is het huiselijk geluk. Ook schildert hij graag bloemen en dieren, vooral paarden. De vrouwen die hij schildert vallen op door hun elegante uitstraling. Willem Vaarzon Morel houdt vast aan zijn traditionele schilderstijl, nieuwe kunststromingen en -opvattingen zijn niet aan hem besteed. Hij schildert wat hij ziet. Deze alledaagse taferelen roepen een sterk gevoel van herkenning op.
Het schilderstalent zit in de genen; ook zijn zoon en kleinzoon zijn kunstenaar. En zijn achterkleinzoon is de beroemde flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel.
Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak
+31 (0)529 - 469 280 | info@marksmit.nl |