0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Willem de Zwart

1862 - 1931

Onderstaande schilderijen van Willem de Zwart zijn te koop

Willem de Zwart zijn leermeesters

Willem de Zwart studeerde aan de Haagse academie en vanaf 1877 werd hij door Jacob Maris onder de hoede genomen. De toen ervaren, maar nog lang niet op het hoogtepunt van zijn roem staande meester van de Haagse School gaf vaker adviezen aan jongeren, maar Willem de Zwart moet beschouwd worden als zijn enige echte leerling. Tijdens deze leertijd moest hij vooral oude meesters kopieren in het Mauritshuis en stillevens aquarelleren. Tot midden jaren tachtig is er een logische verwantschap van De Zwart zijn werk met dat van Maris. In die jaren trok De Zwart ook veel op met de ongeveer even oude George Hendrik Breitner die toen in Den Haag studeerde. De twee maakten in 1885 een reis naar Drenthe en ze schilderden diverse min of meer gelijke onderwerpen.

Landelijke omgeving

In 1894 verruilde Willem de Zwart Den Haag voor het landelijke Soest in het Gooi. De dorpen daar, vooral Laren en Hilversum, waren aan het eind van de negentiende eeuw voor veel schilders een geliefde omgeving. Mauve en Neuhuys hadden zich daar toen al in de boereninterieurs en het landschap verdiept en ook moderne Amsterdammers als Willem Witsen, Jan Veth en Wally Moes vestigden zich daar voor korte of langere tijd. De landelijke omgeving inspireerde Willem de Zwart tot het schilderen van onder meer landschappen met vee, stalinterieurs, portretten van de boeren en veemarkten.

In zijn tijd werden, net als nu, Willem de Zwart zijn strandgezichten zeer gewaardeerd. In 1903 organiseerde Van Wisselingh een tentoonstelling van zijn werk waarbij ook een aantal strandgezichten te zien was.

Willem de Zwart wordt ook wel de Haagse Breitner genoemd. Hij heeft talloze onderscheidingen gekregen op zowel binnenlandse als buitenlandse tentoonstellingen.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Willem de Zwart te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Willem de Zwart | Café Centraal, Den Haag

Willem de Zwart

Café Centraal, Den Haag »

Niet meer beschikbaar Willem de Zwart | Strandgezicht

Willem de Zwart

Strandgezicht »

Niet meer beschikbaar Willem de Zwart | Koeien in een zonnig landschap

Willem de Zwart

Koeien in een zonnig landschap »

Niet meer beschikbaar Willem de Zwart | Polderlandschap met koeien

Willem de Zwart

Polderlandschap met koeien »

Niet meer beschikbaar Willem de Zwart | Figuren en bomschuiten op het strand

Willem de Zwart

Figuren en bomschuiten op het strand »