0529 - 469 280 Zaterdag 27 mei is de kunsthandel gesloten.

Simon Willem Maris

1873 - 1935

Simon Willem Maris werd in 1873 in Den Haag geboren als de oudste zoon van de bekende Haagse School schilder Willem Maris.  Hij kreeg zijn eerste schilderlessen in het atelier van zijn vader. Net als zijn vader trok Simon Maris erop uit om de landschappen in de omgeving van Den  Haag en Rijswijk vast te leggen.

Maar Simon Willem Maris wilde zich verder ontplooien en volgde in 1892 zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in  Den Haag. Na drie jaar verruilde hij Den Haag voor Antwerpen om, geheel in de traditie van zijn familie, daar te verder te studeren. Zijn ooms, Jacob en Mathijs, hadden ook aan deze academie in Antwerpen gestudeerd. Na zijn opleiding  woonde Simon Willem Maris een tijdje in Parijs en trok door Italië. In 1900 kwam hij weer even terug in Nederland. Hier ontstonden, naast zijn landschappen, zijn eerste werken met zijn meest geliefde onderwerp: een moeder met haar kind. Maris maakte nog enkele studiereizen door Duitsland en Frankrijk en  vestigde zich uiteindelijk in Amsterdam.

In zijn atelier in Amsterdam schilderde Simon Maris modellen, vaak moeders die met vertederende blikken naar hun baby’s keken. De achtergrond bleef neutraal zodat de nadruk kwam te liggen op de intimiteit van de voorstelling. Deze schilderijen waren erg geliefd en werden door kunsthandel Buffa in Amsterdam verkocht. Via dit verkoopkanaal werd veel van zijn werk door Amerikanen aangekocht.

Simon Willem Maris nam actief deel aan het Amsterdamse kunstleven en had veel contact met andere schilders. Met Piet Mondriaan en Arnold Marc Gorter trok hij erop uit om langs rivier het Gein in Abcoude te gaan schilderen. In deze tijd werd zijn kleurgebruik lichter en zonniger, een duidelijke stijlbreuk met het ingetogen werk van zijn vader. Naast deze landschappen bleven portretten zijn favoriete onderwerp. Nadat hij 1908 trouwde met Cornelia den Breejen fungeerde zij vele malen als model, net als hun kinderen Mies en Thijs.

Simon Willem Maris had al snel veel succes met zijn portret schilderijen en werd dé portrettist van Amsterdam genoemd. Hij kreeg opdrachten van befaamde families en andere gezaghebbende personen. In de zomers werkte Maris in Zandvoort. Hier ontstonden onderwerpen als het mondaine strandleven, maar ook kinderen op het strand en schelpenvissers.

In 1942 werd bij Arti et Amicitiae in Amsterdam een overzichtstentoonstelling georganiseerd met werk van Willem en Simon Maris.

Op dit moment hebben wij geen werk van Simon Willem Maris in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Simon Willem Maris te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Simon Willem Maris | Jonge vrouw met naaiwerkje

Simon Willem Maris

Jonge vrouw met naaiwerkje »

Niet meer beschikbaar Simon Willem Maris | Bloemen plukken in de duinen van Zandvoort

Simon Willem Maris

Bloemen plukken in de duinen van Zandvoort »

Niet meer beschikbaar Simon Willem Maris | Bloemen plukken in de duinen tijdens een zomerse dag

Simon Willem Maris

Bloemen plukken in de duinen tijdens een zomerse dag »

Niet meer beschikbaar Simon Willem Maris | Bloemen plukkende meisjes in de duinen

Simon Willem Maris

Bloemen plukkende meisjes in de duinen »

Niet meer beschikbaar Simon Willem Maris | Meisje in de duinen

Simon Willem Maris

Meisje in de duinen »