0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée

1837 - 1904

Philip Sadée schilder van het vissersleven

Vanuit Den Haag verbleef Philip Sadée in het najaar van 1868 voor het eerst een tijd in Scheveningen dat toen nog een apart, iets verderop gelegen dorp was. Hij zou er voortaan elk jaar in de herfstmaanden terugkomen. In die periode was de bedrijvigheid op het strand het grootst en daarnaast gaf het licht dan de beste effecten voor zijn atmosferische schilderijen.

Even daarvoor, in 1865 en 1866, had Philip Sadée de plaatsen Marken en Zandvoort bezocht en in 1867 exposeerde hij zijn eerste vissersstuk op een tentoonstelling van Levende Meesters. In die periode vertrok hij ook naar Düsseldorf om zich daar verder in de genreschilderkunst te bekwamen en om, zoals hij zei, ‘zich vrij te maken van het aangeleerde academische in de kunst’.

De visserstaferelen

Uitbeeldingen van het vissersleven waren dankzij Jozef Israels al populair vanaf de tweede helft van de jaren vijftig. Een aantal jonger genreschilders, vooral Philip Sadée, Blommers en Neuhuys, volgden hem op hun eigen manier na. Sadée was, net als zijn voorbeeld Mauve, sterk beinvloed door de Franse schilder Jean-Francois Millet. Zijn visserstaferelen tonen daarin ook paralellen met het werk van Jozef Israels, hoewel ze in kleurgebruik, techniek en uitvoering veel van elkaar verschillen. Bovendien richtte Philip Sadée zich vooral tot voorstellingen met vissersvrouwen en hun kinderen buitenshuis, in de duinen of op het strand.

Philip Sadée had met zijn werk veel succes in het buitenland, vooral Engeland. Op bijna elke internationale tentoonstelling van Hollandse kunstenaars was hij vertegenwoordig. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen, herhaalde hij net als zijn succesvolle collega’s af en toe zijn meest geslaagde composities. Maar ook daarin bleef Sadée trouw aan zijn streven de ‘waarheid van het ongeblik’ vast te leggen. Rijksmuseum Amsterdam, Gemeentemuseum Arnhem, Zuiderzeemuseum Enkhuizen en Haags Gemeentemuseum hebben werk van Sadée in hun collectie.

Op dit moment hebben wij geen werk van Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée | Strandgezicht met vissersvolk

Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée

Strandgezicht met vissersvolk »

Niet meer beschikbaar Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée | Na het vertrek van de vissers bij Scheveningen

Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée

Na het vertrek van de vissers bij Scheveningen »

Niet meer beschikbaar Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée | Scheveningse vissersvrouwen terugkerend van de visafslag

Philip Lodewijk Jacob Frederik Sadée

Scheveningse vissersvrouwen terugkerend van de visafslag »