0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert

1924 - 1994

Lucebert schilder en dichter

Lucebert is de pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk. Lucebert wordt geboren op 15 september 1924 geboren in Amsterdam. Zijn vader heeft een eigen schildersbedrijf waardoor Lucebert al op jonge leeftijd met schilderen en verf in aanraking komt. In 1938 bezoekt Lucebert voor een korte periode de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam.

Lucebert richt zich in eerste instantie op het schrijven van gedichten en maken van tekeningen. Hij kiest ervoor om zich volledig op het kunstenaarschap te richten en verandert na de oorlog zijn naam in Luce (betekent: licht) bert. In 1948 worden zijn gedichten ontdekt door de dichter Gerrit Kouwenaar die Lucebert in contact brengt met de leden van Experimentele Groep.

Spontane en expressieve werken

Na 1955 gaat Lucebert schilderijen maken, hij heeft dan de middelen om zijn materialen te bekostigen. Vanaf die tijd schildert Lucebert onafgebroken. Hij maakt vele tekeningen waarbij hij altijd hetzelfde formaat papier gebruikt. Voor Lucebert was tekenen dagelijks werk. Lucebert was betrokken bij de hoogtijdagen van COBRA (1948-1951). Eerst als dichter, later als schilder. Net als de COBRA kunstenaars schilderde Lucebert spontane en expressieve werken waarbij het werk van primitieven, kinderen en geesteszieken een belangrijke inspiratiebron waren.

Ook maakte Lucebert realistisch werk waarbij de mens en de menselijke emoties centraal staan. Het gaat hier om bijvoorbeeld angst en agressie maar ook humor. Voor Lucebert zijn de vormen en lijnen belangrijk waarbij de kleuren als versterking dienen.

Exposities Lucebert

Vanaf eind jaren 50 wordt het werk van Lucebert veelvuldig geëxposeerd, onder meer in 1959 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hierdoor krijgt zijn werk steeds meer belangstelling. In 1961 wordt een tentoonstelling van zijn werk georganiseerd in het Van Abbemuseum en in het buitenland krijgt Lucebert de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse solo exposities.

Door deze buitenlandse belangstelling maakt Lucebert diverse reizen. Hij bezoekt onder andere Italië en Spanje. Aan Spanje raakt hij zo verknocht dat hij er ieder jaar voor een langere periode naar toe gaat om te wonen en werken.

Lucebert wordt beschouwd als belangrijk schilder en een van de grootste dichters van de twintigste eeuw in Nederland. Diverse musea hebben werk hem in bezit.

 

Op dit moment hebben wij geen werk van Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert | Dragers van meer licht

Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert

Dragers van meer licht »

Niet meer beschikbaar Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert | Festival

Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert

Festival »

Niet meer beschikbaar Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert | Zonder titel

Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert

Zonder titel »

Niet meer beschikbaar Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert | Compositie

Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert

Compositie »

Niet meer beschikbaar Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert | Zonder titel

Lubertus Jacobus Swaansdijk Lucebert

Zonder titel »