Jan Willem van Borselen was aanvankelijk leerling van zijn vader, de verdienstelijke amateur-schilder Piet van Borselen, maar rond zijn dertigste volgde hij een ‘masterclass’ bij de Haagse Andreas Schelfhout, een van de beroemdste landschapsschilders uit het tijdperk van de Romantiek. In 1855 vestigde Jan Willem van Borselen zich definitief in Den Haag. Net als Cornelis Springer zou Van Borselen de romantische stijl trouw blijven, al komt er gaandeweg wat meer Haagse School in zijn schilderijen.
Jan Willem van Borselen specialiseerde zich in een typisch Nederlands landschap: een waterrijke landelijke omgeving met weilanden of uiterwaarden, met riet en bomen (vooral wilgen, berken en populieren). De winderigheid van het Hollandse klimaat en de overdrijvende wolkenvelden wist hij uitnemend weer te geven. Zijn landschappen werden gestoffeerd met nietige figuren: mensen, koeien, eenden e.d. De vele nuances groen van ons land laat hij volledig tot hun recht komen.
Het werk van Jan Willem van Borselen vond gretig aftrek bij verscheidene leden van de koninklijke families en leden van de adel en bij de kunsthandel. Hij exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland (Londen, Parijs, Wenen, Philadelphia) en was een voor zijn tijd goed betaalde kunstenaar. Zijn grote voorbeelden waren landschapsschilders uit de Gouden Eeuw, zoals Hobbema en Ruisdael.
Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak
+31 (0)529 - 469 280 | info@marksmit.nl |
Jan Willem van Borselen
Koeien bij het water »
Niet meer beschikbaarJan Willem van Borselen
Waterrijk zomerlandschap met molens en figuren in een bootje »
Niet meer beschikbaarJan Willem van Borselen
Strandgezicht met platbodems en vissersvolk »
Niet meer beschikbaarJan Willem van Borselen
Hollands polderlandschap met vaart en bomen »
Niet meer beschikbaarJan Willem van Borselen
Riviergezicht met vissers bij ondergaande zon »