0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Jan Roëde

1914 - 2007

Onderstaande schilderijen van Jan Roëde zijn te koop

Jan Roede wordt op 13 juni 1914 in Rotterdam geboren en groeit op in Den Haag. Hij volgt van 1930 tot 1932 een studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en later aan de Vrije Academie. Na zijn opleiding werkt Roede een tijdje als reclametekenaar totdat hij in 1941 volledig voor het kunstenaarschap kiest.

Jan Roede krijgt in 1947 de mogelijkheid om naar Parijs te gaan. Hier vindt hij inspiratie bij kunstenaars van Ecole de Paris. Het fauvisme van Henri Matisse, het kubisme van Picasso en het surrealisme van Miro zijn van invloed op zijn manier van schilderen. Ook zag hij werken van de Jeunes Peintres de Tradition Française, een groep schilders die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs bevonden. Omdat de Fransen zijn naam niet goed konden uitspreken, veranderde hij deze in Jan Roëde. In Parijs zal Jan Roëde verschillende keren succesvol exposeren.

Jan Roëde ontwikkelt na de oorlog een geheel eigen schilderstijl, waarin allerlei dieren en mensfiguren op speelse wijze zijn weergeven. Zijn werken doen denken aan kindertekeningen die niet met een bepaalde gedachtegang zijn gemaakt, maar tot stand komen met de nodige fantasie en spontaniteit.

Om deze reden wordt zijn werk vaak geassocieerd met het werk van zijn tijdgenoten van COBRA. Jan Roëde heeft echter niet mee gedaan met COBRA tentoonstellingen en deelt hun gedachtengoed niet. Jan Roëde wil met zijn kunst ontsnappen aan de werkelijkheid van het alledaagse bestaan. Hij streeft naar harmonie in zijn werk en schildert vooral op gevoel.

Jan Roëde is een colorist. Door middel van zijn heldere kleurgebruik ontstaat er in het werk van Roëde dieptewerking, waarbij de vlakken en lijnen met diepe achtergrondkleuren contrasteren met de koelere kleuren op de voorgrond.

Eind jaren vijftig schildert Jan Roëde meer zwevende figuren en objecten, die speels, luchtig en naïef aandoen. Later zijn de figuren prominenter aanwezig: ze zijn groot van formaat en worden frontaal op het doek geplaatst. Ook wordt zijn kleurgebruik in de tweede helft van de zestiger jaren feller.

In 1988 organiseert het Haags Gemeentemuseum een grote overzichtstentoonstelling, hierbij verschijnt de eerste monografie over het werk van Roëde. Het werk van Jan Roëde wordt door diverse kunsthandels verkocht en in 1999 wordt een overzichtsexpositie gehouden in het COBRA museum in Amstelveen.

Jan Roëde was naast kunstschilder ook illustrator en kostuum ontwerper. Daarnaast heeft hij  verhalen en gedichten geschreven. Roëde was lid van de Haagsche Kunstkring, de Posthoorngroep en Pulchri Studio.

Het werk van Jan Roëde is niet direct in te delen bij een bepaalde kunststroming. Zijn kunst wordt wel gerekend tot de Nieuwe Haagse School.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jan Roëde te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jan Roëde | Indische dame en Hollandse vrouw

Jan Roëde

Indische dame en Hollandse vrouw »

Niet meer beschikbaar Jan Roëde | Man en vrouw en een wezentje met een bal

Jan Roëde

Man en vrouw en een wezentje met een bal »