0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Jan Cremer

1940

Jan Cremer werd geboren in Enschede in 1940 en ging op zestienjarige leeftijd naar de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Een jaar later begon de levenslustige Jan Cremer aan een ‘zwerftocht’ door verschillende landen en in 1958 belandde de schilder in Parijs. Hij kwam in contact met schilders als Corneille, Kees van Bohemen en Bram Bogart, die in de Rue Santeuil hun atelier hadden gevestigd. Daar zag de jonge Jan Cremer ook het werk van Karel Appel, dat een openbaring voor hem was. De meeste indruk maakten echter de pasteuze en monochrome doeken van de kunstenaars Bram Bogart en Antonio Tàpies. Zij gebruikten materialen als linnen, jute, zand en touw als vormgevende bestanddelen in hun schilderijen. Deze materieschilderkunst, waarin het verleden een belangrijke bron van inspiratie was, wordt ook wel ‘informele kunst’ genoemd.

Terug in Nederland vestigde Jan Cremer zich in in Den Haag als leerling aan de Vrije Academie. Aldaar kreeg hij snel steun en waardering en stelde zijn werk regelmatig tentoon. Onder andere bij Galerie en café De Posthoorn en op een groepstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum.

Jan Cremer verhuisde in 1959 naar Parijs nadat hij een Franse studiebeurs had gekregen. Hij bleef daar en later in Ibiza werken in een informele schildertrant, totdat hij in 1964 New York in aanraking kwam met Pop Art. Werk van Jan Cremer is ondermeer te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jan Cremer in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jan Cremer te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jan Cremer | Sahara

Jan Cremer

Sahara »