0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Jakob ‘Jaap’ Nieweg

1877 - 1955

Jakob Nieweg, ook wel Jaap Nieweg genaamd, werd in 1877 geboren in het Friese Hogebeintum. Hij bracht zijn jeugd door op pastorieën op het platteland van Friesland, Drenthe en Groningen. In 1890 werd Jakob Nieweg toegelaten tot het Stedelijk Gymnasium in Groningen waar hij in zijn derde jaar tekenles mocht volgen aan de Academie Minerva in Groningen. Hij deed zoveel inspiratie op  dat de schilderkunst hem nooit meer zou loslaten. Na het gymnasium ging Jakob Nieweg Theologie studeren in Groningen.

Tijdens zijn studie volgde Jakob Nieweg een cursus kunstbeschouwing bij de schilder en kunstpedagoog H.P. Bremmer.  De lessen van Bremmer, een fervent liefhebber van vernieuwende Nederlandse kunstenaars als Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Piet Mondriaan, Vincent van Gogh en de Bergense School schilders, is van blijvende invloed geweest op Jakob Nieweg.  Naast lessen over schilderkunst kwam ook onderwerpen over de architectuur en letterkunde aan de orde.

In 1902 studeerde Jakob Nieweg af. Hij trouwde in 1905 met Neine van der Meulen, na hun huwelijk werd Jaap benoemd tot predikant bij de Hervormde Kloosterkerkgemeente in Ter Apel.  Ze woonden in en deel van het klooster waar ze genoten van de bijzonder stijl van hun woonomgeving.  Vooral de winters waren een grote inspiratiebron voor Jakob Nieweg.

Jakob Nieweg had als predikant weinig tijd om te schilderen maar om zich verder te ontwikkelen spendeerde hij zijn vrije uren aan nieuwe en betere schildertechnieken. Alledaagse voorwerpen werden bestudeerd om zich verder te bekwamen. Zijn passie voor schilderen was op een gegeven moment moeilijk te combineren met zijn werk als predikant. Na overleg met de familie en met raadgevingen van Bremmer nam Jakob Nieweg in 1914 het besluit om te kiezen voor een nieuw leven, een leven als schilder.

Jakob Nieweg verhuisde met zijn gezin naar Bloemendaal om zich daar volledig te richten op zijn schildersloopbaan. Als predikant waardeerde Nieweg al de schoonheid van de natuur en gewone dingen van het leven. Dat waren dan ook voor hem onderwerpen die hij graag schilderde. Jakob Nieweg volgde wel de vele veranderingen in de kunst in die jaren maar bleef trouw aan zijn eigen stijl. Wel werd hij, net als zovelen in zijn tijd, beïnvloed door het werk van Vincent van Gogh. Zonnebloemen heeft hij meerdere keren op doek vastgelegd. In zijn tijd in Bloemendaal raakte hij bevriend met Jan Adam Zandleven waar hij veel waardering voor had. Samen gingen ze erop uit om te schilderen.

Na deze periode verhuisde het gezin in 1918 naar Amersfoort. Hij richtte de Amersfoortsche Kunstkring op en organiseerde diverse tentoonstellingen. In de jaren die volgden bleef Jakob Nieweg zich verder ontwikkelen wat resulteerde in een met veel precisie gepointilleerde manier van werken in de stijl van zijn leermeester en inspirator Bremmer.

Stillevens met verschillende objecten waren een geliefd onderwerp en hij was een meester in het schilderen van verstilde sneeuwlandschappen. Daarnaast heeft hij ook karakteristieke portretten gemaakt. Jakob Nieweg was erg consciëntieus en werkte bijna iedere dag in zijn atelier. Af en toe verkocht hij een werk maar meestal gaf hij zijn schilderijen weg.

In Museum Flehite in Amersfoort was in 2001 een grote overzichtstentoonstelling over het werk van Jakob ‘Jaap’ Nieweg.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jakob ‘Jaap’ Nieweg in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jakob ‘Jaap’ Nieweg te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jakob ‘Jaap’ Nieweg | Bloesemtak in een fles

Jakob ‘Jaap’ Nieweg

Bloesemtak in een fles »

Niet meer beschikbaar Jakob ‘Jaap’ Nieweg | Bloesemboom in bloei

Jakob ‘Jaap’ Nieweg

Bloesemboom in bloei »