0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Jacoba van Heemskerck van Beest

1876 - 1923

Jacoba van Heemskerck

Jacoba van Heemskerck (1876-1923) is een Nederlandse kunstenares die dankzij haar avant-gardistische en vernieuwende voelsprieten, van belang is geweest bij de ontwikkeling van de moderne kunst in ons land. Behalve schilderen en tekenen is ze heel bedreven in het maken van glas-in-loodramen en glasmozaïeken. Ook vervaardigt Jacoba van Heemskerck houtsneden.  Haar vader – een man van adel – is officier bij de Koninklijke Marine en in zijn vrije tijd schildert hij, voornamelijk landschappen, stads- en zeegezichten. De liefde voor het schilderen brengt hij over op zijn jongste dochter, ze is een nakomertje in het gezin van zes kinderen. Van Heemskerk senior geeft de jonge Jacoba teken- en schilderlessen. Later studeert Jacoba van Heemskerck vier jaar aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Aansluitend volgt ze nog drie jaar lessen bij Ferdinand Hart Nibbrig in Laren. Vervolgens gaat ze naar Parijs waar ze de jongste ontwikkelingen van de avant-gardistische kunst op de voet volgt. In de Franse hoofdstad gaat ze een tijdje in de leer bij Eugène Carrière, de invloedrijke kunstenaar die beroemd is geworden met zijn symbolistische schilderijen. 

Antroposofie

Jacoba van Heemskerck is aanvankelijk gefascineerd door het luminisme, met name de luministische schilderijen van Jan Toorop. Ook het kubisme met zijn geometrisch lijnen voedt haar. Later ontwikkelt haar stijl zich naar een intuïtieve en expressieve vormentaal waarbij ze meer en meer de abstractie opzoekt. De filosofie van antroposoof Rudolf Steiner is hierbij voor haar een belangrijke inspiratiebron. Geliefde onderwerpen zijn zeilschepen, bruggen en bomen, al zijn die niet altijd als zodanig herkenbaar.

Domburg

Jacoba van Heemskerck vestigt zich samen met Marie Tak van Poortvliet in Domburg. De twee vrouwen zijn niet alleen geliefden, Tak van Poortvliet is tevens Van Heemskerck mecenas. Ze is een van de eerste verzamelaars die werk van Van Heemskerck koopt. De vrouwen ademen in alles kunst uit. Van Heemskerck als gedreven kunstenaar, Tak van Poortvliet als verwoed verzamelaar van moderne kunst. Haar indrukwekkende collectie bevat onder meer werken van Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en Fernand Léger. 

Populair in Duitsland

Tot aan haar dood exposeert Jacoba van Heemskerck met grote regelmaat in Berlijn. Ze is in Duitsland veel populairder dan in eigen land. Dit komt vooral door haar vriendschap en uitvoerige correspondentie met Herwarth Walden, van de zeer invloedrijke galerie en avant-gardistische kunstbeweging Der Sturm. Ze exposeert er onder meer met kunstenaars als Wassily Kandinsky, Paul Klee en Marc Chagall. Na haar dood is Jacoba van Heemskerck wat in de vergetelheid is geraakt. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Vandaag de dag krijgt ze de aandacht en de waardering die ze verdient. Haar werk is opgenomen in onder meer Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum Amsterdam.

Op dit moment hebben wij geen werk van Jacoba van Heemskerck van Beest in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jacoba van Heemskerck van Beest te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jacoba van Heemskerck van Beest | Lepenlaan op de Lijdijkweg te Oostkapelle bij Domburg

Jacoba van Heemskerck van Beest

Lepenlaan op de Lijdijkweg te Oostkapelle bij Domburg »