0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Jaap Nanninga

1904 - 1962

Onderstaande schilderijen van Jaap Nanninga zijn te koop

Jaap Nanninga zijn ontwikkeling

Jaap Nanninga werd in 1904 in het Groningse Winschoten geboren. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Groningen. Daar ontmoette Jaap Nanninga zijn toekomstige vrouw Afke Ferwerda. Ze trouwden in 1929 en kregen al snel drie kinderen. Om zijn brood te verdienen werkte Jaap Nanninga als reclameschilder en winkelbediende.

Om zich verder te ontwikkelen als kunstschilder nam Nanninga les aan de Vrije Academie. Hier kwam hij in contact met de Groninger Ploeg schilders Hendrik Werkman, Siep van den Berg en Ben Walrecht. Na zijn echtscheiding in 1936 maakte Jaap Nanninga reizen door Duitsland en Polen en vestigde zich in 1938 in Den Haag. Daar ging hij aan de Academie voor Beeldende  Kunsten studeren. Op de academie ontmoette Nanninga ander Haagse schilders en trok in 1944 in een kunstenaarshuis met o.a. Herman Berserik.

Jaap Nanninga zijn eigen vormentaal

Na zijn eerste tentoonstelling in 1946 vertrok Jaap Nanninga voor enkele maanden naar Zuid-Frankrijk. Hier ontdekte hij het werk van onder andere Marc Chagall en Vincent van Gogh. Zijn manier van werken en kleurgebruik hebben een enorme invloed gehad op het werk van Nanninga. Tijdens zijn verblijf in Parijs kwam Nanninga in contact met de Nederlandse kunstenaar Geer van Velde die hem stimuleerde om abstract te schilderen.

Na Parijs verhuisde Nanninga naar Wassenaar.  Vanwege zijn interesse in de ontwikkelingen in de kunst zocht Nanninga contact met de schilders van de Experimentele Groep zoals Karel Appel en Anton Rooskens. Hij had geen affiniteit met de manier waarop de COBRA groep schilderde maar liet zich inspireren door de natuur en primitieve culturen. Dit resulteerde in mysterieuze composities met diepe kleuren in een geheel eigen vormentaal.

In 1955 sloot Jaap Nanninga zich aan bij de Liga Nieuwe Beelden,  een kunstenaarscollectief die streefde naar eenheid tussen kunst en leven.

Nationale en internationale bekendheid

In het jaar 1958 breekt Jaap Nanninga nationaal en internationaal door. Hij krijgt de mogelijkheid om te exposeren in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum. Zijn werken worden samen met die van Gerrit Benner getoond op de Biennale in Venetië en later met het werk van Karel Appel en Corneille op de Biennale van Sao Paulo.

Jaap Nanninga kan gerekend worden tot één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Haagse naoorlogse abstracte kunstenaars.  Hij behoorde met zijn werk bij de kunststroming de Nieuwe Haagse School

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbe Museum hebben werk van Jaap Nanninga in collectie.

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Jaap Nanninga te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Jaap Nanninga | Compositie met twee figuren

Jaap Nanninga

Compositie met twee figuren »

Niet meer beschikbaar Jaap Nanninga | Compositie

Jaap Nanninga

Compositie »