Ger Lataster werd in 1920 in Schaesberg (Limburg) geboren. Nadat hij in Maastricht de Kunstnijverheidsschool heeft gevolgd gaat hij in 1941 naar Amsterdam om aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te studeren. Lataster studeert daar samen met de, ook uit Limburg afkomstige, schilders Pieter Defesche en Jef Diederen.
Na zijn studie krijgt Ger Lataster de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst. Dit geeft hem de mogelijkheid om zich op volledig op zijn eigen werk te richten. Hij voelt zich verbonden met de schilders die abstract-expressionistische schilderen. Deze stroming viert in de jaren vijftig en zestig haar hoogtijdagen.
Ger Lataster zijn werk uit de jaren vijftig kenmerkt zich door krachtig en dynamisch abstracte vormen. In de jaren zestig toont zijn werk steeds meer figuratieve aspecten. Willem Sandberg, destijds directeur van het Stedelijk Museum, is onder de indruk van het werk van Lataster en geeft hem de mogelijkheid deel te nemen aan tentoonstellingen. Daarna volgen meer tentoonstellingen, ook solo-exposties, in onder meer het Van Abbe Museum in Eindhoven, het Dordrechts Museum en het Singermuseum te Laren. In Parijs is Ger Lataster verbonden aan de gerenommeerde galerie Facchetti, waar zijn werk regelmatig tentoongesteld wordt.
In 1963 neemt Lataster samen met onder andere Mari Andriessen en Nic Jonk het initiatief om jonge kunstenaars de mogelijkheid te geven begeleiding te krijgen van ervaren kunstenaars. Ze zetten in Haarlem Academie ’63 op wat later verder gaat onder de naam De Ateliers in Amsterdam.
Ger Lataster blijft zich ontwikkelen en vernieuwen maar blijft trouw aan zijn abstract-expressionistische manier van werken. Hij experimenteert met verschillende technieken en materialen en vormen. De werken uit de jaren tachtig tonen symbolistische elementen. In 1987 krijgt Lataster de opdracht om een plafondschildering voor het Mauritshuis in Den Haag te maken. Deze monumentale plafondschildering getiteld Icarus Atlanticus is een belangrijk hoogtepunt in het oeuvre van Ger Lataster.
De schilderijen van Lataster kenmerken zich door hun dynamische en krachtige vormen en kleuren. Een belangrijke element in zijn werk is de wisselwerking tussen abstractie en figuratie.
Het werk van Ger Lataster is vertegenwoordigd in diverse musea en particuliere collecties. In 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving hij het Ereteken van Verdienste van de stad Amsterdam.
Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak
+31 (0)529 - 469 280 | info@marksmit.nl |