Dolf Breetvelt ging na een opleiding tot tekenleraar als zodanig op Java werken (1920-1937). In 1938 vestigde Dolf Breetvelt zich in Amsterdam. Zijn werk valt uiteen in twee periodes. In zijn Indische tijd maakte Dolf Breetvelt herkenbare voorstellingen (schilderijen, aquarellen, grafiek) van een realistische tot surrealistische stijl en alles daartussenin. In het naoorlogse Amsterdam ging hij over op abstracte schilderijen en beelden.
Er bestaan grofweg twee soorten abstracte kunst, die zich beide richten op de kaalste essenties en de eenvoudigste elementen van de kunst: lijn en kleur. De ene categorie concentreert zich op analyse van lijn, proporties en compositie (Mondriaan, Malevich, El Lissitzky e.a.); de ander experimenteert met kleuren en hun onderlinge verhoudingen (Kandinsky, Rothko, Barnett Newman e.a.). Dolf Breetvelt behoort tot de laatsten.
Dolf Breetvelt deed veelvuldig mee aan groepstentoonstellingen in museum Fodor en groeide zo uit tot een gezien persoon in de Amsterdamse kunstwereld. In 1963 wijdde het laatstgenoemde museum een solotentoonstelling aan het werk van Breetvelt.
Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak
+31 (0)529 - 469 280 | info@marksmit.nl |