0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Cor Noltee

1903 - 1967

Cor Noltee schilder met de bijnaam ‘De Dordtse Breitner’

Cor Noltee werd in 1903 in Den Haag geboren. Al op jonge leeftijd toonde hij interesse in tekenen en schilderen.  Vanaf zijn twaalfde bezocht Cor Noltee de Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboorteplaats, hier heeft hij tot zijn zeventiende lessen gevolgd.

Cor Noltee komt al vroeg in contact met de meer bekendere en ontwikkeldere schilders uit Den Haag zoals Willem de Zwart. Hij had bewondering voor de Haagse School schilders en de daaropvolgende Amsterdamse impressionisten zoals George Breitner. In navolging hiervan schilderde Noltee impressionistische, kleurrijke en zonnige stadsgezichten. Wat hem de bijnaam ‘De Dordtse Breitner’ oplevert.

Cor Noltee is een ongeduldig man die niet lang op een plek wil blijven. Hij bezoekt verschillende plaatsen in Nederland om daar te gaan schilderen. In Breda ontmoet hij Nel van der Woude waar hij twee jaar later mee trouwt. In zijn nieuwe woonomgeving schildert hij veelal markttafrelen , café interieurs en prachtige stillevens. Hij wordt opgemerkt door een plaatselijke kunsthandelaar en komt zo in contact met de familie Philips en Van Abbe uit Eindhoven die onder de indruk zijn van zijn werk.

Vanaf 1926 schildert hij, in navolging van zijn inspirator George Breitner, stadsgezichten met sleperswagen en paarden. Door zijn fascinatie voor dit onderwerp en het feit dat hij het goed verkoopt blijft hij deze expressieve, met brede toets opgezette stadsgezichten veelvuldig herhalen.

Het gezin Noltee verhuist vaak. Hierdoor kan hij zijn werk via meerdere verkoopkanalen aanbieden en zijn nieuwe woonomgevingen inspireren hem meer met lichtval te spelen en te kiezen voor verschillende onderwerpen. Zijn toets wordt expressionistischer en zijn kleurgebruik donkerder.

Cor Noltee bezoekt een paar keer Parijs waar hij een aantal keer de stad vastlegt, gaat voor enkele maanden naar Brugge en verhuist in 1936 naar Rotterdam. De stad die hij al vele malen had vastgelegd.

Cor Noltee schilder van Dordrecht

Via via komt Noltee in 1937 terecht in Dordrecht. Deze stad heeft meteen een aantrekkingskracht op hem. Hij schildert er graag het oude centrum en de omgeving, veel van deze werken worden in 1941 getoond op een grote tentoonstelling in Pictura. Tijdens de oorlog is Cor Noltee niet actief als schilder waardoor de familie Noltee het financieel niet makkelijk heeft. Na de oorlog trekt hij er met zijn familie weer op uit. Hij krijgt een tentoonstelling aangeboden in Pictura ter ere van zijn 50e verjaardag. Hier toont hij zijn nieuwste werken, zijn onderwerpskeuze en stijl is onveranderd maar het kleurgebruik is lichter.

Als de gemeente Dordrecht in 1960 besluit om de oude binnenstad drastisch te verbouwen krijgt Cor Noltee van de gemeente de opdracht om de oude historische stad vast te leggen. In de tijd die volgt probeert Noltee zich onder invloed van de moderne kunststromingen te vernieuwen. Hij schildert landschappen in expressieve stijl met sterke en krachtige kleuren.

Het Dordrechts Museum heeft werken van Cor Noltee in de collectie.

Op dit moment hebben wij geen werk van Cor Noltee in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Cor Noltee te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Cor Noltee | Winters gezicht op de Prinsengracht te Amsterdam

Cor Noltee

Winters gezicht op de Prinsengracht te Amsterdam »

Niet meer beschikbaar Cor Noltee | Sleperswagen te Rotterdam bij de Maasbrug

Cor Noltee

Sleperswagen te Rotterdam bij de Maasbrug »

Niet meer beschikbaar Cor Noltee | Een zonnige dag in het Wantijpark te Dordrecht

Cor Noltee

Een zonnige dag in het Wantijpark te Dordrecht »