0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Charley Toorop

1891 - 1955

Charley Toorop, telg uit een kunstzinnige familie

Charley Toorop (1891-1955) is een belangrijke Nederlandse kunstenaar die zich niet makkelijk in een hokje laat duwen. Ze is opgeleid tot musicus, maar ze besluit al snel om schilder te worden. Charley Toorop is autodidact. Als vaak enige vrouw in het mannenbolwerk dat de kunst in die tijd is, neemt ze een bijzondere plek in in de kunstgeschiedenis. Bovendien heeft Charley Toorop een sterke drang zich te bewijzen ten opzichte van haar vader, de beroemde kunstenaar Jan Toorop. 

In 1912 trouwt Charley Toorop, tegen de zin van haar ouders, met Henk Fernhout. Ze krijgen drie kinderen: Edgar, John en Annetje, maar het huwelijk houdt geen stand. Edgar Fernhout (1912-1974) treedt in de voetsporen van zijn moeder en grootvader en wordt ook kunstenaar. Aanvankelijk maakt Edgar realistische schilderijen, zijn latere werk is abstract. Om haar zoon zoveel mogelijk te stimuleren onderhoudt Charley hem en zijn vrouw financieel zodat hij zijn talent volledig kan ontplooien.

Naakten, vrouwenfiguren en zelfportretten

Charley Toorop laat zich in haar vroege periode inspireren door de schilders van Der Blaue Reiter en schildert voornamelijk portretten en landschappen in expressionistische stijl. Ze is een groot bewonderaar van de schilderijen van Vincent van Gogh en van Wassily Kandinsky en komt al vroeg in aanraking – mede dankzij haar exposities – met het werk van bijvoorbeeld Picasso. Al deze invloeden tezamen vormen Charley Toorop, als een spons zuigt ze de nieuwe ontwikkelingen in de kunst op. Vanaf de jaren dertig ontwikkelt ze haar kenmerkende stijl die het best is te omschrijven als realistisch expressionisme met een rauw randje. Ze legt zich vooral toe op naakten, vrouwenfiguren en zelfportretten. 

Na de Tweede Wereldoorlog schildert Charley Toorop haar beroemde monumentale schilderij Drie generaties. Hierop te zien zijn Charley zelf, haar vader Jan Toorop en haar zoon Edgar Fernhout.

Enorm geliefd 

Charley Toorop is in de kunstwereld enorm geliefd. Ze is goed bevriend met Piet Mondriaan, Bart van der Lek en Gerrit Rietveld. Ze vervult een spilfunctie in het culturele leven, ze is ondernemend en organiseert veel tentoonstellingen. Ook neemt ze jonge talentvolle schilders onder haar hoede. Haar atelierwoning in Bergen, het door haar vader betaalde huis De Vlerken, is een ontmoetingsplek voor schrijvers, beeldend kunstenaars en musici. Mede dankzij Charley Toorop staat Bergen vandaag de dag nog steeds bekend als kunstenaarsdorp.

Schilderijen van Charley Toorop bevinden zich in de collectie van diverse Nederlandse musea zoals het Kröller-Müller Museum, Van Abbe Museum, Groninger Museum, Centraal Museum Utrecht en Stedelijk Museum Amsterdam.

Op dit moment hebben wij geen werk van Charley Toorop in de collectie.
Bekijk huidige collectie »

Voor prijzen en informatie neem contact met ons op.

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag
11-17 uur en op afspraak

+31 (0)529 - 469 280 info@marksmit.nl
Neem contact op
schilderijen
Overweegt u werk van Charley Toorop te verkopen? Neem contact met ons op!

Voorheen te koop

Niet meer beschikbaar Charley Toorop | Gezicht op Domburg

Charley Toorop

Gezicht op Domburg »