0529 - 469 280 OPEN: woensdag t/m zaterdag 11-17 uur en op afspraak
  • Nederlands
    • Engels

André Broedelet

1872 - 1936

André Broedelet zijn leerschool

Broedelet werd geboren in Batavia, zijn vader was genieofficier in het leger. Na terugkomst in Nederland ging het gezin Broedelet in Den Haag wonen. André Broedelet studeerde van 1889 tot 1895 aan de Academie van Beeldende kunsten in Den Haag. Ook krijgt hij enige tijd les van Frits Jansen. Tijdens zijn Academietijd schilderde Broedelet onder andere stillevens en naakten.

Na zijn Haagse periode verbleef André Broedelet een jaar in Antwerpen. Hij studeerde er aan de Antwerpse Academie van Schone kunsten. Ook kreeg hij er les van de Belgische schilder Charles Verlat, die gespecialiseerd was in dieren- en genretaferelen.

In 1901 trouwde André met Hetty Henkes. Ze hadden elkaar al op de Haagse Academie leren kennen. Hetty Broedelet-Henkes was een getalenteerde schilder van stillevens. Een jaar na hun huwelijk verhuisde het echtpaar naar het Gooise kunstenaarsdorp Laren. Vanaf 1870 werken en woonden hier schilders die in trant schilderden van de Haagse School schilders. Onder invloed van de kunstenaars van de Larense school maakte Broedelet boeren interieurs met moeders en kinderen.

Schilder van kinderen

Een geliefd onderwerp van André Broedelet waren musicerende of zingende kinderen. In een heel eigen stijl maakte hij prachtig uitgewerkte kinderhoofdjes, met sprekende donkere ogen en Zuid- Europees aandoende gezichten. André Broedelet schilderde graag met warme tinten, wat de intimiteit van de voorstellingen versterkte.

André Broedelet verkocht zijn meeste werken via de Larensche kunsthandel. In 1916 weidde de in Scheveningen gevestigde kunsthandel Esher Surrey een tentoonstelling aan het werk van André en Hettty Broedelet. Broedelet was ook internationaal succesvol, want zijn werken duiken regelmatig op in buitenlandse collecties.

Broedelet was lid van schilder genootschap Arti et Amicitiae en Pulchri Studio. In 1904 won hij een bronzen penning op de wereldtentoonstelling in Saint Louis, Verenigde Staten.

Werk van André Broedelet bevindt zicht in het Rijksmuseum en Singer Museum Laren.

  • Nederlands
    • Engels