0529 - 469 280 15 juli t/m 20 augustus 2022 op afspraak geopend

Wim Schuhmacher (1894 - 1986) Stilleven met een fles, appel en veren (Niet meer beschikbaar)

Olie op doek 40 x 25 cm, gesigneerd rechtsonder

Dit werk is niet meer beschikbaar.
Wilt u een zoekopdracht plaatsen of een eigen werk verkopen?
Bel naar 0529 - 469 280 » Stuur ons een bericht »

Wim Schuhmacher ( 1894 - 1986 ) - Stilleven met een fles, appel en veren

Olie op doek 40 x 25 cm, gesigneerd rechtsonder

Wim Schuhmacher was als schilder een autodidact. Vanaf 1913 werkte hij alleen nog maar als vrije kunstschilder. Belangrijk was zijn kennismaking met het werk van de Bergense School. Later ging hij een eigen stijl ontwikkelen. Met deze schildersstijl, het magisch realisme, is Wim Schuhmacher heel bekend geworden.

Een volle wijnfles, een leeg flesje, een blozende appel en twee vogelveertjes, een witte en een lichtbruine. De voorwerpen hebben iets gewichtsloos, het flesje lijkt niet zwaarder dan de veertjes. Een donkerblauwe tafel en een donker- en lichtgrijze achtergrond. Geen duidelijke lichtbron, maar lichte en donkere vlekken zonder aanwijsbare herkomst, maar wel met een lichte aanduiding van perspectief, een perspectief dat evenmin als het licht lijkt te kloppen: zijn de voorwerpen van boven of van onderaf gezien of zijn beide perspectieven gecombineerd? Die dubbelzinnigheid geeft een zekere raadselachtigheid aan het schilderijtje: het is geen onkunde maar raffinement. ‘Ik hef de realiteit op, tot wat ik zelf wil’, zei Wim Schuhmacher in 1945 in Vrij Nederland tegen Rein Blijstra.

Dit kleine meesterwerkje met zijn subtiel op elkaar afgestemde tinten en zijn intelligente en sterke rangschikking dateert uit de laatste jaren dat Wim Schuhmacher, een meester van de tonaliteit en van het fijnschilderen, nog schilderde. In 1977 – hij was toen vierentachtig jaar oud – is hij met schilderen gestopt, omdat hij te blind was geworden en het schilderen van landschappen, stadsgezichten, portretten, naakten en zelfs stillevens echt niet meer ging

Meer informatie over Wim Schuhmacher »

Werken te koop van Wim Schuhmacher

Wim Schuhmacher | Bloemen

Wim Schuhmacher

Bloemen

Andere suggesties

Willy Sluiter | Twee meisjes in de tuin bij Huize Huideveld Laren

Willy Sluiter

Twee meisjes in de tuin bij Huize Huideveld Laren

Leo Gestel | Paarden met veulens in de wei

Leo Gestel

Paarden met veulens in de wei

Anton Kristians | In het restaurant

Anton Kristians

In het restaurant

Piet van der Hem | Liggende vrouw met zwarte jurk

Piet van der Hem

Liggende vrouw met zwarte jurk