0529 - 469 280 15 juli t/m 20 augustus 2022 op afspraak geopend

Jan Toorop (1858 - 1928) Meisjesportret (portret van Jo Vogel) (Niet meer beschikbaar)

Gekleurd krijt op papier 32 x 24.5 cm, gesigneerd rechtsmidden en gedateerd 1910

Dit werk is niet meer beschikbaar.
Wilt u een zoekopdracht plaatsen of een eigen werk verkopen?
Bel naar 0529 - 469 280 » Stuur ons een bericht »

Jan Toorop ( 1858 - 1928 ) - Meisjesportret (portret van Jo Vogel)

Gekleurd krijt op papier 32 x 24.5 cm, gesigneerd rechtsmidden en gedateerd 1910

Annotatie verso:
‘Jo Vogel van JH Toorop Nijmegen 1910’.

Jan Toorop bezoekt Nijmegen voor het eerst in oktober 1908. In een brief gericht aan wijnhandelaar en mecenas Antony Nolet schrijft Jan Toorop: “… Je moet weten, wij denken erover de wintermaanden in Nijmegen door te brengen, daar ik zelf zo verbazend slecht tegen de Amsterdammer lucht kan. Ik heb dadelijk last van de lelijke atmosfeer, malaria-achtig en voel me daar steeds zo naar en lusteloos om te arbeiden…”. Nijmegen blijkt voor Jan Toorop, zijn vrouw Annie Hall en hun dochter Charley, tussen 1908 tot 1916, een goede thuisbasis te zijn. Het is een katholieke (Toorop heeft zich in 1905 bekeerd tot het katholicisme), welvarende en kunstlievende stad.

Jan Toorop tekent vele portretten in opdracht. Jan Toorop vraagt drie- tot vierhonderd gulden voor een getekend schouderstuk, een portret met handen kost ongeveer zeshonderd gulden en een groot portret in kleur, kost tussen de duizend en twaalfhonderd gulden. Toorop gebruikte potlood en zwart krijt, een moeilijk medium maar met het beste resultaat.

Miek Janssen, zijn latere metgezel, vertelt dat Toorop het liefst begon met het tekenen van de ogen, ‘het brandpunt der ziel’. Daarna tekende Jan Toorop het gezicht, de haren en een deel van de schouders. Jan Toorop over zijn portretten: “… Bij portrettekenen heb ik soms het gevoel of ik onder de guillotine zit, met het zwaard op mijn nek. Ik word dan gedwongen zoo scherp psychisch te kijken als maar mogelijk is; vaak lijkt het dat de heele fantasie naar de bliksem is, maar ik houd vol alles van mij weg te bannen en alleen maar de psyche van de mens uit te beelden en de persoon te doorboren zodat niets voor mij verborgen blijft..”.

De geportretteerden kijken direct naar de schilder, zonder dat het te strak is. Op deze manier laten zij iets (zichzelf?) zien aan de schilder.

Meer informatie over Jan Toorop »

Werken te koop van Jan Toorop

Jan Toorop | Duinhuizen bij Domburg

Jan Toorop

Duinhuizen bij Domburg

Andere suggesties

Jan Sluijters | Liggend naakt

Jan Sluijters

Liggend naakt

Johan Meijer | Winterlandschap

Johan Meijer

Winterlandschap

Jan Voerman jr. | Vlinder op een sleutelbloem

Jan Voerman jr.

Vlinder op een sleutelbloem

Willy Sluiter | Twee meisjes in de tuin bij Huize Huideveld Laren

Willy Sluiter

Twee meisjes in de tuin bij Huize Huideveld Laren