Olie op doek 105.5 x 75.5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 11/27
Olie op doek 105.5 x 75.5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 11/27
Olie op doek 105.5 x 75.5 cm, gesigneerd rechtsonder en gedateerd 11/27
Germ de Jong verhuisde in 1926 met zijn vrouw en kinderen naar Brunoy, een plaatsje even gelegen buiten Parijs. De Jong hield van de Parijse drukte en hectiek en van de vele mogelijkheden om te exposeren en tentoonstellingen te bezoeken. Hij mengde zich graag in het gezelschap van zijn vele jeugdvrienden in Parijs, onder wie zijn vriend en collega schilder Dirk Filarski.
Bloemstillevens schilderde Germ de Jong in deze periode veel minder. Een van de uitzonderingen is het hier afgebeelde schilderij, dat gemaakt is in 1927. Het overwegend pastelkleurige palet en de ongedefinieerde wolkige omgeving, die in tegenstelling tot een tastbare ruimteconstructie een dromerig effect sorteert, roept onmiskenbaar het werk van de symbolistische schilder en graficus Odillon Redon in herinnering. De zonnebloemen verwijzen onmiskenbaar naar Vincent van Gogh, die ook voor Germ de de Jong een lichtend voorbeeld was. Na terugkomst in Nederland maakte hij nog veel stillevens, zo modernistisch als deze zonnebloemen zouden ze echter niet meer worden.
Dit schilderij van Germ de Jong was te zien op de tentoonstelling: Van Gogh tot Cremer. Nederlandse kunstenaars in Parijs van 13 sep. 2014-4 jan. 2015 in Museum de Fundatie te Zwolle.