0529 - 469 280 VERKOOPTENTOONSTELLING: 18 maart t/m 2 april / OPEN: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Arie Zwart (1903 - 1981) Winter te Meppel (Niet meer beschikbaar)

Olie op doek 30 x 50 cm, gesigneerd linksonder

Dit werk is niet meer beschikbaar.
Wilt u een zoekopdracht plaatsen of een eigen werk verkopen?
Bel naar 0529 - 469 280 » Stuur ons een bericht »

Arie Zwart ( 1903 - 1981 ) - Winter te Meppel

Olie op doek 30 x 50 cm, gesigneerd linksonder

Annotatie verso:
‘Winter te Meppel A.J. Zwart’.

Dit wintergezicht met schaatsers te Meppel is gemaakt omstreeks 1940. Het is vermoedelijk geschilderd vanaf de Jan van de Boschkade. In het verschiet zijn de oude dorpskern en de Mariakerk te zien.

Dergelijke aantrekkelijke ‘oer-Hollandse’ voorstellingen zijn zeldzaam in het oeuvre van Arie Zwart, die voornamelijk zomerlandschappen en stillevens maakte. Arie Zwart verwierf landelijke bekendheid met zijn losse impressionistische schilderstijl. Meppel is zelden ‘vereeuwigd’ door schilders van naam. Dit olieverfschilderij is dus een buitenkans voor de liefhebber van Meppeler memorabilia.

Het gezin Zwart trok met hun woonboot ‘de trekschuit’ het hele land door. Tussen 1938 en 1940 en in de oorlogsjaren verbleef Arie Zwart veelal in Meppel. De boot lag in de wintermaanden afgemeerd in het Balkengat. Vanuit Meppel reisde Zwart ook naar Giethoorn en Zwolle om aldaar te schilderen.

In Meppel had Arie Zwart regelmatig contact met bekende Meppeler kunstenaars als Klaas Smink, Albert Torie, Stien Eelsingh en Piet Zwiers. Hoewel Zwart bij geen enkele kunstenaarsvereniging of schildersgroep was aangesloten, had zijn werk veel verwantschap met de schilders van de ‘Meppeler School‘. De schilders hebben elkaar over een weer beïnvloed. Zo adviseerde Klaas Smink Arie om een lichter kleurenpalet te hanteren, een waardevolle tip die van blijvende invloed zou blijken te zijn.

Meer informatie over Arie Zwart »

Werken te koop van Arie Zwart

Arie Zwart | IJskar op de Melkmarkt in Zwolle

Arie Zwart

IJskar op de Melkmarkt in Zwolle

Arie Zwart | Kleurrijk bloemstilleven

Arie Zwart

Kleurrijk bloemstilleven