Ben Walrecht (1911-1980) is een multitalent met een grote passie voor water. Als zijn ouders omkomen bij een brand, wordt de jonge Ben Walrecht ondergebracht bij familie in Amsterdam. Hij keert terug naar zijn geboortestad Groningen en rondt er de kunstnijverheidsschool af. Samen met een vriend begint hij een reclamebureau. Daarnaast schildert hij. Wekelijks komen er kunstenaars naar zijn atelier om te tekenen naar model.

Ben Walrecht komt in aanraking met het Groninger expressionisme op een Ploeg-tentoonstelling in Pictura in 1934. Begin 1936 wordt Walrecht werkend lid van de Ploeg, de kunstenaarsvereniging in Groningen die zich onder meer sterk maakt voor betere tentoonstellingsmogelijkheden voor kunstenaars in de stad. In die tijd schildert Walrecht vooral portretten, Groninger stadsgezichten en landschappen waar vaak water een rol speelt.

Het hier getoonde schilderij is een fraai voorbeeld van die laatste twee voorkeuren. We zien het Schuitendiep in Groningen (gezien vanaf de St. Jansburg/St. Jansstraat in de richting van de Poelestraat), een thema dat hij vaker schildert. Kenmerkend voor Walrecht is zijn vlotte, impressionistische manier van schilderen. Met deze schilderstijl krijgt hij veel positieve kritieken in de pers.

Walrecht houdt van de vrijheid op het water. Hij koopt een schip waarmee hij in de zomers Nederland doorkruist, vaak in gezelschap van andere kunstenaars, waaronder De Ploeg-collega Johan Dijkstra. In de veertiger jaren verblijft Ben Walrecht veel in Amsterdam, waar de ‘Catherina’ vaak ligt aangemeerd aan de Keizersgracht.

Walrecht is een veelzijdig kunstenaar. Behalve schilder is Walrecht beeldhouwer, met een grote liefde voor verschillende materialen. Hij wint in 1939 de Willink van Collen prijs, een nationale kunstprijs die wordt toegekend aan schilders tot 35 jaar. Johan Dijkstra is het enige Ploeg lid die deze prijs ook wint.

In 195 verruilt Ben Walrecht Groningen voor – het waterrijke – Loosdrecht. Tot die tijd blijft hij een actief lid en zend regelmatig werken in voor ploeg-exposities.

Schilderijen van Ben Walrecht bevinden zich in het Zuiderzee museum en het Groninger museum.