Jan Wiegers is diepgeworteld in de Groningse kunstwereld. In 1918 is hij, samen met Jan Altink en Johan Dijkstra, de drijvende kracht achter de oprichting van De Ploeg, het kunstenaarscollectief  in Groningen van musici, literatoren, maar vooral kunstschilders die met een frisse blik naar de moderne tijd kijken. De Ploeg zet zich met name af tegen het behoudende kunstklimaat van noordelijk Nederland. In 1920, twee jaar na de oprichting van De Ploeg, gaat  Jan Wiegers wegens gezondheidsklachten – hij had tbc – voor een kuur naar Zwitserland. Daar, in Davos, maakt hij kennis met Ernst Ludwig Kirchner, de beroemde exponent van het Duits expressionisme. De twee kunstenaars raken bevriend en Wiegers is enorm getroffen door de kracht van Kirchners kunst. De vriendschap tussen beide mannen geeft het expressionisme van  Jan Wiegers een flinke artistieke boost. Vooral het kleurenpalet van de Groninger wordt kleurrijker en feller.

Dat is heel goed te zien in het schilderij Boerderij bij Groningen. Een uitbundige kleurexplosie spat van het doek. De gele voorgevel van de boerderij contrasteert mooi met de blauw- en paarstinten van het dak. De lucht is een samenspel tussen roze, mintgroen en paars, geschilderd met expressieve verfstreken. Het schilderij is gemaakt met wasverf, het is rechtsonder gesigneerd en gedateerd, 1928.

Jan Wiegers is een kunstenaar die zijn leven lang heel divers te werk gaat. Van landschappen tot stadsgezichten, van stillevens tot naakten, van portretten tot interieurs: zijn schilderkunst is niet in één hokje te stoppen. Behalve schilderen houdt hij zich ook bezig met grafische kunst, hij maakt etsen, litho’s en houtsneden. Ook zijn van hem talrijke tekeningen bewaard gebleven. Hij staat bekend om zijn enorme werklust. Na zijn dood raakt Jan Wiegers wat in de vergetelheid. Inmiddels wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste expressionisten van Nederland. Een ware pionier van het modernisme.