Eugène Brands woonde en werkte zijn leven lang in Amsterdam. Hij werd geboren in 1915, de eerste wereldoorlog was al een jaar gaande. De twee wereldoorlogen zijn zeer bepalend geweest voor het werk van Eugène Brands. Hij volgde de opleiding tot reclametekenaar aan de Kunstnijverheidsopleiding te Amsterdam. Aansluitend werkte hij als reclametekenaar, maar Brands voelde een leegte, en vond geen essentie in het werk waar hij zich tot dan toe mee bezighield. Terwijl hij dat juist zo zocht! Een lotsbestemming, diepgang, een deel van een groter geheel… Brands had een sterke behoefte aan symboliek en aan eigenheid. Ieder mens heeft een eigen vingerafdruk, en zo is niemand gelijk aan een ander. Dit zijn elementen die hem eindeloos konden boeien.

Brands was een autodidact, en volgde zijn eigen weg. Hij ‘belandde’ in het surrealisme, en liet zich inspireren door Dada. Zijn naam wekt bij velen meteen de associatie op met CoBrA, waar hij een poosje deel van uitmaakte. Maar CoBrA was maar een tussenstation voor Brands, die zich altijd verder heeft ontwikkeld.

Dit werk – Landschap – is kenmerkend voor hoe Brands de wereld beleefde.  Het panta rhei-principe – alles staat in verbinding met elkaar en alles stroomt- bleef hem steeds maar verbazen en raken. Vanaf 1967 werkte hij in Den Bosch aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving. Dagelijks reisde hij dan met de trein van Amsterdam naar Den Bosch, en dit landschap is een product van deze reizen; de koeien, met ieder een eigen vlekkenpatroon, vond hij inspirerend en troffen hem.

Eugène Brands was een gevoelsmens, zachtaardig. Dat klinkt ook door in de werken die hij maakte. Hij was ook bescheiden, en gaf aan dat zijn rol die van medium was; hij had de verf, de kwasten en de dragers, maar hij was slechts een doorgeefluik voor het schilderij. Naarmate hij ouder werd, gaf hij de voorkeur aan gouaches, dat was beter te hanteren.

Werk door Eugène Brands hangt onder meer in het CoBrA-museum te Amstelveen en in het Stedelijk Museum te Amsterdam. En u vindt een prachtige selectie kunstwerken door Eugène Brands bij Mark Smit Kunsthandel te Ommen. Kom kijken, van woensdag t/m zaterdag, van 11.00-17.00.